Кандидати Байдена на пости держсекретаря і голови Мінфіну отримали великі суми від бізнесу

Джанет Йеллен, яку новообраний президент США Джозеф Байден висунув кандидатом на пост міністра фінансів США, і Ентоні Блінкен, який претендує на посаду держсекретаря в новій адміністрації, в минулому отримували за свої послуги великі суми від ряду компаній.

Про це повідомило в п’ятницю агентство Associated Press (AP).

Його журналісти ознайомилися з матеріалами, які Йеллен і Блінкен раніше надали в управління з питань етики американського уряду. Це є стандартною процедурою для осіб, які претендують на твердження законодавцями в якості ключових співробітників адміністрації США.

Згідно з наведеними оцінками, за останні два роки Йеллен виплатили сумарно понад $ 7 млн ​​ряд великих компаній. У їх числі американські банки Citigroup і Goldman Sachs, а також корпорація Google. Йеллен отримала ці гроші в якості оплати за виступи перед співробітниками компаній.

Блінкен повідомив, що за останні два роки йому виплатили близько $ 1,1 млн за роботу в компанії WestExec Advisors, яка надає консультаційні послуги. Блінкен є одним з її засновників. У числі клієнтів фірми інвестиційна група Blackstone, банк Bank of America, компанії Facebook, Uber і Boeing.

Висунута Байденом на посаду директора Нацрозвідка США Евріл Хейнс також представила матеріали вказаною управління. Згідно з цими даними, вона теж працювала в WestExec Advisors і отримала близько $ 55 тис. За оцінками газети Politico, Хейнс також заплатили близько $ 180 тис. за консультації компанії Palantir.

Йеллен раніше була головою Федеральної резервної системи США (виконує функції центробанку). Блінкен в адміністрації 44-го президента США Барака Обами займав пост заступника глави зовнішньополітичного відомства, а також помічника з національної безпеки. Хейнс при Обамі була спочатку заступником директора ЦРУ, а потім – заступником помічника президента з національної безпеки.

У США багато фахівців після відходу з високих державних посад надають консультаційні послуги або проводять платні виступи. Як констатує агентство, мова не йде про будь-яке порушення, однак це може викликати питання етичного характеру у законодавців, яким належить вирішити, чи затверджувати призначення Йеллен, Блінкена і Хейнс. За оцінкою AP, деякі законодавці можуть порахувати це підставою для заяв про те, що має місце конфлікт інтересів.

Загальні вибори відбулися в США 3 листопада 2020 року. 14 грудня колегія вибірників затвердила результати голосування, згідно з якими Байден стане новим главою держави. Його інавгурація намічена на 20 січня.