Високопосадовці служб безпеки Капітолію США пішли у відставку

Троє високопосадовців служб безпеки, відповідальних за охорону американського Капітолію пішли з посад через день після того, як натовп штурмом увірвався до будівлі.

В результаті нападу в середу загинуло п‘ятеро осіб. Одна жінка загинула від пострілу, троє померли від медичних ускладнень, один поліцейський помер у лікарні після поранень під час протистояння із натовпом. В будівлі було вибито вікна та двері, пише Голос Америки.

Американські законодавці, які були вимушені евакуюватись під час штурму, звернулись із вимогами про відставку посадовців безпеки.

«Я звернувся із запитом і отримав негайну відставку парламентського пристава Сенату», – заявив лідер більшості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл у четвер.

Парламентарі розслідуватимуть недоліки у системі безпеки і «посилять підготовку до інавгурації 20 січня, що має відбутись успішно і в безпеці», додав він.

У відставку також подав парламентський пристав Палати представників США, який відповідає за плани безпеки законодавців. Установа парламентських приставів включає 800 відповідальних за безпеку Капітолію. Поліція Капітолію має 2300 співробітників та офіцерів, зауважують ЗМІ.

Про свою відставку оголосив і голова поліції Капітолію Стівен Санд. До його відставки закликала спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі. Пелосі заявила журналістам, що не могла зв’язатись із Сандом після середи, коли стався напад на Капітолій.

До відставки Санда закликав і Союз поліцейських Капітолію. В своїй заяві вони наголосили на недоліках у плануванні, зв‘язку та забезпеченні підмоги під час подій в середу. «Ми не можемо полишити наших офіцерів а також спільноту Капітолійського пагорба, який вони захищають на поталу майбутнім нападам в умовах вакууму лідерства», – йдеться в заяві Союзу, яку наводить NPR.

«На початку було недостатньо сил, – сказав під час прес-конференції в Нью-Йорку лідер меншості Сенату Чак Шумер. – Постає питання: чому їх не було заздалегідь? Чому вони не прибули якомога швидше? Все це потрібно дослідити».

Серед парламентарів, які розкритикували роботу служби безпеки був і сенатор-республіканець Ліндсі Грем. «Як вони могли зазнати такого провалу? Минуло 20 років з 9/11. Вчора [в середу] могли підірвати будівлю, могли всіх нас вбити, могли зруйнувати уряд», – наводить слова Грема Politico.

Сенатор-демократ Кріс Мерфі також висловив обурення недоліками безпеки. «Всередині будівлі вчора були три особи в черзі на посаду президента і Міністерству оборони знадобилось майже три години, щоб їхні сили прибули до Капітолію», – наголосив Мерфі.