СБУ закрила справу про держзраду Кучми та Єрмака

Андрій Єрмак та Леонід Кучма, голова Офісу президента та колишній очільник тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, підозрювалися в держзраді під час переговорів у Мінську.

Під час досудового розслідування Служба безпеки України (СБУ) встановила, що дії високопосадовців не мають ознак держзради. Про це повідомив позивач та нардеп від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Документ. Фото: Facebook

Документ. Фото: Facebook

Повідомляється, що дії Єрмака та Кучми не можуть трактуватися як сприяння іноземній державі в підривній діяльності проти України, оскільки це було лише «погодженням робочого документу».

Також СБУ додає, що інформація в документах була викладена нейтрально, стисло, структуровано, та не мала лінгвістичних ознак оцінювання, які б визначали Російську Федерацію як гаранта-спостерігача або учасника війни на Донбасі.

Документ. Фото: Facebook

Документ. Фото: Facebook

Під час здійснення розслідування в цьому кримінальному провадженні не було отримано будь-яких фактичних дачних щодо вчинення Єрмаком та Кучмою державної зради під час переговорів у Мінську.

На таке рішення СБУ відреагував сам позивач.

Допис В'ятровича. Скріншот: Facebook

Раніше, народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Володимир В’ятрович звернувся до СБУ, НАБУ і ДБР із заявою про державну зраду керівника Офісу президента Андрія Єрмака і екс-президента Леоніда Кучми.

13 березня видання «Дзеркало тижня» ​оприлюднило документи, які називає копіями останнього мінського протоколу.

У документі йдеться, що ТКГ створює у рамках своєї політичної підгрупи Консультативну раду, задачею якої є проведення діалогу і вироблення пропозицій з політичних і правових рішень, в тому числі, виборів.

До складу Ради входять по 10 представників від України та ОРДЛО та по одному з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради носитимуть рекомендаційний характер, сказано у протоколі. Рішення ТКГ про заснування Консультативної ради буде підписане 25 березня.

Під документом стоять підписи посла ОБСЄ Хайді Грау, екс-президента України Леоніда Кучми, спецпредставника Росії Азамата Кульмухаметова і двох представників від збройних угруповнь – Наталії Никонорової від «ДНР» та Владислава Дейнего від «ЛНР». А від руки – підписи Єрмака і Козака (вперше – офіційних посадовців держав).

11 березня у Мінську відбулось чергове засідання тристоронньої контактної групи (ТКГ). Про його результати Офіс президента повідомив коротко: досягли домовленостей про майбутній обмін, майбутнє розведення сил і засобів, відкриття КПВВ у Золотому і Щасті та запровадження Консультативної ради.