Байден висунув Саманту Пауер на пост глави Агентства США з міжнародного розвитку

Обраний президент США Джозеф Байден висунув колишнього постійного представника США при ООН Саманта Пауер на пост керівника Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті перехідної команди політика.

Лауреат Пулітцерівської премії 2003 року, 50-річна уродженка Ірландії Пауер займала пост постійного представника США при ООН з 2013 по 2017 рік.

“Вона буде працювати з нашими партнерами для протистояння пандемії COVID-19, підтримки вразливих груп, боротьби за цінність кожної людської істоти і просування американських ідеалів і інтересів по всьому світу”, – йдеться в повідомленні команди Байдена.

Відзначається, що разом з висуненням кандидата на пост адміністратора агентства він також підвищує статус цієї посади – голова USAID буде входити до Ради національної безпеки при Білому домі.

Як раніше повідомляв інформаційний портал Axios, якщо кандидатура Пауер буде затверджена, то однією з її завдань стане повернення США до Світової організації охорони здоров’я (ВООЗ), з якої країна офіційно вийшла в липні 2020 року.

Створене в 1961 році Агентство США з міжнародного розвитку є вищим федеральним органом державного управління країни в галузі надання закордонної допомоги. Керівник агентства і його заступник призначаються президентом за згодою Сенату Конгресу США і діють в координації з Держдепартаментом. Відповідно до статуту основними напрямками діяльності агентства є надання підтримки торгівлі, сільського господарства, розвитку охорони здоров’я, гуманітарної сфери та економіки, а також надання допомоги зусиллям щодо запобігання конфліктів і розвитку демократії в інших країнах.