У Києві СБУ припинила протиправну діяльність приватного детективного агентства, яке збувало інформацію із закритих баз даних

Служба безпеки України припинила у Києві діяльність приватного детективного агентства, представники якого реалізовували інформацію із закритих баз даних правоохоронних та органів державної влади.

Як повідомляє прес-центр СБУ, організував нелегальний бізнес колишній співробітник Нацполіції під виглядом «міжнародного детективного агентства». “До складу угруповання входили діючі та колишні працівники правоохоронних та контролюючих органів, у тому числі керівник одного зі структурних підрозділів регіонального управління ДПС України, чиновник державної кредитно-фінансової установи та менеджери однієї з вітчизняних страхових компаній”, – зазначили в СБУ.

“За попередніми даними досудового слідства, «детективи» спеціалізувалися на збуті інформації з бази даних «Безпечна столиця», яка фіксує, зокрема, рух транспортних засобів, дані руху коштів клієнтів у банківських установах. Фігуранти також реалізовували замовникам дані з баз Державної податкової служби, Національної поліції, Державної прикордонної служби та органів юстиції”, – повідомили в СБУ.

Зловмисники «додатково» надавали послуги із незаконного візуального спостереження та забезпечували злам електронних поштових скриньок і месенджерів. Вартість «послуг» становила до $2 тисяч доларів США, залежно від складності завдання та обсягів інформації.

Правоохоронці задокументували 9 фактів систематичного збуту даних через підконтрольний анонімний канал одного з популярних месенджерів. Вони зафіксували, що учасники групи діяли, у тому числі, на замовлення представників країни-агресора та в інтересах осіб, що проживають на території тимчасово анексованої АР Крим.

У ході проведення одночасних обшуків у Києві, Дніпрі, Вінниці та Кропивницькому за місцями проживання організатора, фігурантів і розташування «детективного агентства» слідчі та оперативники СБУ виявили і вилучили комп’ютерну техніку та носії інформації, що використовувались для отримання і передачі конфіденційної інформації, службові документи, аудіозаписи з грифами обмеження допуску, ключ доступу до ЄРДР та інші докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження тривають слідчі дії, вирішується питання щодо повідомлення про підозру організатору та чотирьом його спільникам за статтями 361, 361-2, 362, 232 та 364 Кримінального кодексу України.

Викриття проводилось співробітниками Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури № 4.