Правовий комітет переписав законопроект про ВККС без урахування висновків Венеціанської комісії

Комітет Верховної Ради з правової політики за час зимових свят змінили редакцію законопроекту №3711, який передбачає перезапуск Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС).

Про це повідомили у “Центрі протидії корупції” та проаналізували зміст документу, отриманого із власних джерел. Зокрема, народні депутати звели нанівець роль міжнародних експертів у відборі членів ВККС. Натомість парламентарії передали всю владу нереформованій Вищій раді правосуддя.

“Після критичного висновку Венеціанської комісії, Верховна Рада відправила президентський законопроект на доопрацювання. Однак замість того, аби покращити текст законопроекту та врахувати рекомендації Венеціанської комісії, народні депутати зробили навпаки – запропонували зміни, проти яких виступили експерти Венеційки та які суперечать міжнародним зобов’язанням України”, – повідомили в ЦПК.

Так, правовий комітет Ради пропонує щоб:

конкурсна комісія могла лише ветувати недоброчесних кандидатів, а ВРП оцінювала кандидатів і вирішувала, кого призначити до ВККС;
положення про конкурс затверджувала ВРП;
рішення конкурсної комісії мали лише рекомендаційний характер;

ВРП формувала склад конкурсної комісії на власний розсуд, міжнародні експерти не мали впливу на рішення ВККС. Останні взагалі можуть не потрапити до складу комісії;
конкурсна комісія не могла мати власного секретаріату, а у своїй роботі повністю залежала від ВРП.

При цьому Венеціанська комісія навпаки наголошувала на неприпустимості нових повноважень Вищої ради правосуддя, доки не буде забезпечена доброчесність її членів. У ЦПК зазначили, що право ВРП обирати майбутніх членів ВККС суперечить не лише позиції президента, але й зобов’язанням України перед ЄС.

“Так, Меморандум з ЄС, який Верховна Рада ратифікувала 12.08.2020, передбачає “створення нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів України шляхом прозорої процедури відбору, що проводиться Конкурсною комісією з міжнародною участю”, – пояснили в ЦПК.

При цьому остання редакція законопроекту відрізняється від погодженої депутатами в грудні під час обговорень, які тривали десятки годин. Однак підготовка нового тексту, як зазначили в ЦПК, схоже, здійснювалась на закритих засіданнях, про які народні депутати всупереч закону не інформували громадськість.

“Примітно, що самі народні депутати не приховують, що нову редакцію законопроєкту узгоджували з Вищою радою правосуддя. На засіданні комітету 14 січня представники підкомітету Андрій Павліш та Михайло Новіков запропонували відкласти розгляд законопроєкту, оскільки в них виникли ще деякі питання, які їм “потрібно узгодити з Вищою радою правосуддя”, – підсумували в ЦПК.

Нагадаємо, у червні минулого року президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №3711 “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування”. Він визначив документ як невідкладний.