Amnesty International визнала Навального в’язнем совісті

Правозахисники вимагають негайно звільнити російського опозиційного лідера, затриманого після прибуття з Німеччини.

Правозахисна організація Amnesty International вимагає від російської влади негайно звільнити критика Кремля Олексія Навального, затриманого через кілька хвилин після прибуття в аеропорт Шереметьєво з Берліна.

Навальний перебував в німецькій столиці після отруєння.

«Арешт Олексія Навального – ще одне свідчення того, що російська влада намагається змусити його замовкнути. Його затримання лише підкреслює необхідність розслідування його заяв про те, що він був отруєний державними агентами, які виконували накази, які віддавалися на найвищому рівні», – заявила директор московського офісу Amnesty International Наталія Звягіна.

«Влада перетворили прибуття Олексія Навального в повномасштабну операцію по забезпеченню безпеки, в ході якої сотні поліцейських були викликані в аеропорт Внуково, а прихильників Навального заарештовували і виштовхували на двадцятиградусний мороз», – наголошується в заяві Amnestey International.

«Всі прихильники Навального і журналісти, затримані в московському аеропорту Внуково, повинні бути негайно і безумовно звільнені, – вимагає правозахисна організація. – Їх єдиний злочин – бажання привітати Олексія Навального або висвітлити його прибуття в Росію».

«Олексій Навальний був позбавлений волі за свою мирну політичну активність і здійснення свободи слова. Amnesty International вважає його в’язнем совісті і закликає до його негайного і безумовного звільнення», – йдеться в заяві організації.

Правозахисники повторили заклик до російської влади відкрити кримінальне розслідування у зв’язку з отруєнням Навального і притягнути винних до відповідальності.

«Російська влада повинна припинити кампанію залякування і політичного переслідування їх критиків, включаючи співробітників і прихильників Фонду боротьби з корупцією, яким керує Навальний», – йдеться в заяві.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, російського опозиціонера Олексія Навального, який сьогодні повернувся в Росію з Німеччини, затримали на прикордонному контролі в аеропорту “Шереметьєво” співробітники поліції.

Федеральна служба з виконання покарань офіційно підтвердила затримання Навального. Відзначається, що Навальний затриманий за “багаторазові порушення випробувального терміну”.

“В аеропорту “Шереметьєво” співробітниками відділу розшуку оперативного управління УФСІН Росії по Москві був затриманий засуджений до умовного покарання Олексій Навальний, який з 29 грудня 2020 року перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну”, — йдеться в повідомленні відомства.

Як відомо, Навальний прилетів сьогодні в московський аеропорт “Шереметьєво” з Берліна. З самого ранку в аеропорт був обмежений вхід, пускали тільки пасажирів з квитками. Крім того, до аеропорту стягнули силовиків.

Сам опозиціонер у коментарі журналістам на борту літака заявляв, що вважає своє затримання в Москві неможливим.

Раніше, Федеральна служба з виконання покарань заявила, що має намір затримати опозиціонера до засідання суду, де розглядатиметься питання про заміну йому умовного терміну на реальний у справі «Ів Роше».

За час його перебування в Німеччині проти нього в Росії порушили ще одну кримінальну справу і оголосили в розшук. Тепер його звинувачують ще й у порушенні умов умовного вироку, винесеного йому 2014 року за звинуваченнями в фінансових зловживаннях: Навальний, лікуючись за кордоном, не з’явився в визначений термін до інспектора. Європейський суд із прав людини 2017 року встановив, що в тій справі російська держава порушила право Навального на справедливий суд.

За повідомленнями, за новим звинуваченням йому може загрожувати до 3 з половиною років реального позбавлення волі. Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що буде домагатися його арешту відразу після повернення до країни.