Трамп має намір оголосити про помилування близько 100 осіб

Чинний президент США республіканець Дональд Трамп має намір 19 січня оголосити про помилування близько 100 чоловік. При цьому, як відзначає телекомпанія CNN, глава Білого дому не планує помилувати самого себе, на що раніше вказували американські ЗМІ.

Спочатку, відзначає CNN, Трамп планував оголосити про президентське помилування двох груп людей в кінці минулого тижня. Однак на тлі заворушень, влаштованих його прихильниками в Вашингтоні 6 січня, глава Білого дому був змушений переглянути свої плани. Тепер очікується, що Трамп оголосить про помилування відразу близько 100 чоловік напередодні інавгурації демократа Джозефа Байдена, яка намічена на 20 січня.

При цьому телекомпанія стверджує, що події в Вашингтоні і проведена за ними процедура імпічменту Трампа могли схилити республіканця до того, щоб не оголошувати про помилування своїх дітей, адвоката Рудольфа Джуліані і себе самого. До теперішнього моменту джерела CNN вважають, що Трамп не зважиться на власне помилування, проте попереджають, що його дії в останні дні президентського терміну можуть носити непередбачуваний характер.

Як повідомляла газета The New York Times, Трамп в останні тижні обговорював зі своїм оточенням можливість того, що він до відходу зі свого поста оголосить про помилування в превентивному порядку себе самого. Раніше CNN повідомляла, що республіканець обговорював з помічниками можливість в превентивному порядку помилувати свою доньку Іванку і її чоловіка Джареда Кушнера, його радників, а також ряд інших людей. Зазначалося, що американський лідер побоюється того, що він і його наближені можуть піддатися переслідуванням нової адміністрації.