Кращі арбітри минулого року отримали заслужені нагороди, а всі рефері УАФ — нове екіпірування

20 січня в Будинку футболу відбулася церемонія нагородження найкращих арбітрів УПЛ і ПФЛ за підсумками 2020 року.

Також у рамках заходу було вручено спеціальні відзнаки Fair Play командам, які відзначилися найбільш коректною поведінкою на полі в сезоні-2019/2020 у кожній із професіональних ліг, повідомила прес-служба УАФ.

Під час церемонії було презентовано нову форму від Української асоціації футболу та технічного партнера національної збірної команди України з футболу — торговельної марки Joma.

Претендентів на отримання індивідуальних нагород серед арбітрів визначав Комітет арбітрів УАФ. Критерієм відбору команд-переможців у номінації Fair Play була найменша кількість жовтих та червоних карток, отриманих за підсумками всіх матчів минулого сезону.

У церемонії нагородження взяли участь президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перший віце-президент УАФ Олег Протасов, голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, виконавчий директор УПЛ Євген Дикий та президент ПФЛ Олександр Каденко.

Особисті відзнаки під час церемонії отримали:

  • «Кращий арбітр УПЛ» — Катерина Монзуль (Харківська обл.);
  • «Кращий арбітр-дебютант УПЛ» — Олександр Шандор (Львівська обл.);
  • «Кращий арбітр першої ліги» — Анастасія Романюк (Івано-Франківська обл.);
  • «Кращий арбітр другої ліги» — Дмитро Євтухов (Дніпропетровська обл.).

Приз Fair Play в УПЛ за підсумками сезону-2019/2020 виборола чернігівська «Десна», у першій лізі — краматорський «Авангард», у другій лізі — «Кристал» із Херсона.

Голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі у своєму слові зазначив: «Ми відчуваємо, що ми є однією з національних команд у структурі Української асоціації футболу. Хочемо подякувати за ті чудові умови, які було створено для комітету арбітрів.

Ми перебуваємо в топі країн Європи за застосуванням системи VAR. Зараз у нас є 300 кандидатів для арбітражу. Є небагато асоціацій, які роблять подібне. Ми повинні гідно відплатити за довіру, нам не залишається нічого, окрім того, щоб добре судити». 

Дмитро Євтухов (кращий арбітр другої ліги): «Насамперед хотілося б подякувати друзям і колегам по другій лізі, які створюють хорошу конкуренцію в нашому дивізіоні й роблять мене сильнішим. Дуже вдячний комітету арбітрів і всій Українській асоціації футболу за наданий шанс перебувати тут, серед найкращих. Для мене ця нагорода буде великим стимулом і поштовхом у розвитку моїх професійних якостей».

Анастасія Романюк (кращий арбітр першої ліги): «Ця нагорода стала приємною й несподіваною для мене. Хочу подякувати комітету арбітрів і Українській асоціації футболу за можливість розвиватися у своїй улюбленій справі й отримувати за це нагороду».

Олександр Шандор (кращий арбітр-дебютант УПЛ): «Щиро вдячний усім — нашому комітету, нашій асоціації, колегам, які створюють конкуренцію, — за таку довіру. У майбутньому обіцяю розвиватися й не зупинятися на досягнутому».

Катерина Монзуль (кращий арбітр УПЛ): «Хочеться подякувати Українській асоціації футболу, комітету арбітрів і моїм колегам. Є така приказка: «Один у полі не воїн». Тільки в команді ми можемо досягти успіхів. Хочу подякувати за підтримку колегам з усього мого шляху в арбітражі. У такий складний час хочу побажати всім присутнім здоров’я. Більше світлих і оптимістичних днів вам і вашим сім’ям!»

Президент ПФЛ Олександр Каденко, який вручив нагороди Fair Play представникам херсонського «Кристалу» й краматорського «Авангарду», сказав: «Хочу відзначити два наші футбольні клуби, привітати номінантів і побажати їм якомога частіше тримати в руках такі кубки. Успіхів на футбольних полях!

Хочу від усього об’єднання клубів Професіональної футбольної ліги подякувати за чудову церемонію, за відзначення команд ПФЛ, які найкоректніше поводяться на полі. Будемо сподіватися, що це стане доброю традицією, а наші команди будуть насамперед грати у футбол, показувати чудову гру та якомога менше думати про порушення правил, а арбітри будуть якомога менше застосовувати санкції на футбольних полях. Минулий рік був непростим для професіонального футболу України. Без підтримки президента Української асоціації футболу Андрія Павелка нам було б набагато важче вийти із ситуації, яка склалася в умовах пандемії і в якій опинилися вся наша країна й наш футбол».

Євген Дикий (виконавчий директор УПЛ): «Дуже дякую Українській асоціації футболу та комітету арбітрів за таку цікаву ініціативу. Думаю, що клуби долучатимуться й у всіх моментах демонструватимуть Fair Play. Також хочу побажати всім здоров’я — і щоб після проведення матчів наші журналісти завжди обговорювали виключно футбол, а не дії арбітрів.

Ви робите велику справу, вкладаєте в це багато сил. Це вже фактично спосіб життя. Ми вдячні вам за вашу працю. І сподіваюся, що ви зі свого боку це також відчуваєте. Без допомоги УАФ, без спільної роботи всіх механізмів було б дуже важко закінчити минулий рік, тому від імені УПЛ хочу подякувати президенту УАФ Андрію Павелку за підтримку та співпрацю. Уже цього року всі арбітри отримають нове екіпірування, і це слід відзначити, адже раніше обов’язок екіпірування арбітрів покладався виключно на клуби. І за це окрема подяка!»

Додамо, що нове екіпірування, яке було презентовано на церемонії, невдовзі отримають усі арбітри й асистенти арбітрів УПЛ та ПФЛ.