Ф’ючерси на нафту марки Brent впали в ціні до 55,37 долара за барель

Ф’ючерси на нафту марки Brent з постачанням у березні у понеділок зранку під час торгів впали в ціні до 55,37 долара за барель,відомо з даних Bloomberg.

За даними видання станом на 8:02, вартість ф’ючерсів на нафту марки Brent знизилася на 0,07%.

При цьому ціна лютневих ф’ючерсів на нафту марки WTI встановилася на рівні 52,27 долара за барель.

Ціни на нафту падають у понеділок, оскільки відновлення локдаунів через COVID-19 викликало нові побоювання з приводу світового попиту на паливо, пише Reuters.

5 січня ОПЕК і союзні нафтовиробники, включаючи Росію, домовилися про параметри скорочення видобутку нафти в лютому і березні, яке спочатку становитиме – до 7,125 млн барелів на добу.

Світовий ринок нафти 9 березня 2020 року пережив “чорний понеділок” – найбільше різке падіння цін з 1991 року з початком війни у Перській затоці. Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін – на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію у найбільших економіках світу, залишаючи ринок перевантаженим різким зниженням попиту і надмірним надлишком нафти.

12 квітня 2020 року країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Укладена угода ОПЕК+ про скорочення видобутку передбачала обмеження видобутку до кінця 2020 року на 7,7 млн барелів на добу. У квітневій угоді ОПЕК+ виробникам було запропоновано скорочення видобутку до 5,8 млн барелів на день з початку 2021 року до кінця квітня 2022 року. Утім, умови змінили на зустрічі 3 грудня 2020 року.

Країни ОПЕК+, у тому числі РФ, 3 грудня минулого року домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з весни 2020 року. Однак, з певними послабленнями – відповідно до нових домовленостей, з початку 2021 року обмеження зміняться: у січні учасники альянсу зможуть збільшити видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу. Умови угоди будуть переглядатися щомісяця, відзначає ВВС.

ОПЕК+ підтвердила домовленості щодо повернення на ринок 2 млн барелів на добу, але повернення має бути поступовим, з урахуванням ситуації на ринку.