Шмигаль відкинув ідею Вітренка про імпорт газу з РФ

Україна не буде відновлювати імпорт газу безпосередньо з Росії. Про це заявив у вівторок, 26 січня, виступаючи у Верховній Раді прем’єр-міністр країни Денис Шмигаль.

Раніше з ініціативою дозволити експорт газу незалежними компаніями з Росії запропонував керівник Міненерго Юрій Вітренко.

“Газ із Росії закуповувати безпосередньо наш уряд не має наміру, крапка”, – сказав він.

При цьому ні Шмигаль, ані Вітренко не змогли відповісти, чому минулого літа Україна закуповувала “дешевий” газ, а зараз він продається населенню в кілька разів дорожче.

Також Шмигаль розповів, які тарифи в Україні не підвищуватимуться до закінчення опалювального сезону.

“Тарифи на тепло і гарячу воду не будуть підвищуватися до кінця опалювального сезону. Нам вдалося досягти певного консенсусу з владою на місцях. Ми підготували меморандум, найближчим часом відбудеться його підписання”, – сказав він.

Також він додав, що громадяни, які мають електроопалення, отримуватимуть монетизовані компенсації.

“На найближчих засіданнях Кабміну буде прийнято рішення про компенсації домогосподарствам, в яких встановлено електроопалення. Тобто люди, які мають електроопалення, отримуватимуть монетизовані компенсації. Держава їх не кине. Ті домовленості, які були з державою, будуть збережені”, – сказав Шмигаль.

Прем’єр також додав, що Кабмін разом з парламентським комітетом і газорозподільними компаніями зараз працює над тим, щоб людям було зручно розраховувати тариф. Тариф буде встановлено на рік за замовчуванням.

Тим часом, незважаючи на рішення влади, в регіонах тривають протести проти високих тарифів.