Колишні посли США в Україні: Байден підтримає Україну і наполягатиме на реформах

Президентство Байдена несе хороші новини для України та тих, хто хоче, щоб вона стала сучасною європейською державою.

При цьому Джо Байден може виявитись готовим до того, щоб підштовхувати президента України Володимира Зеленського щодо необхідності реформ. Про це у статті, оприлюдненій дослідницьким центром Brookings Institution, заявив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

На думку Пайфера, адміністрація Байдена гратиме більш активну роль у процесі перемовин щодо мирного процесу у Донбасі, який, за словами експерта, перебуває у стані агонії”.

“Щонайменше, адміністрація Байдена має призначити спеціального посланця для координації з Німеччиною і Францією, та, у ширшому сенсі, з Європейським союзом, Великобританією, Канадою та іншим з приводу західної підтримки України та санкцій щодо Росії”, – вважає експерт.

Як відзначає Пайфер, поки не очевидно, чи братиме Байден участь у мирному процесі особисто, але, на думку Пайфера, його участь “збільшила би перспективи врегулювання та повернення Донбасу під український суверенітет”.

При цьому, наголошує Пайфер, “адміністрація Байдена підтримуватиме позицію Києва щодо Криму і не визнає його анексію Росією”.

“Білий дім висловить цю позицію”, – пише колишній дипломат.

У питанні реформ, наголошує Пайфер, “Байден може виявитись таким другом, якого Україна зараз потребує: надаватиме підтримку, але і буде прямолінійним із Зеленським з приводу того, що необхідно зробити, та готовим підштовхнути його до політично важких кроків, яких він, можливо, хотів би уникнути”.

Як відзначає Пайфер, адміністрації США варто зробити двосторонню підтримку України залежною від реалізації конкретних реформ в Україні. Пріоритетними реформами для України Пайфер називає судову реформу включно із Конституційним судом. Пайфер також каже, що Адміністрація США допоможе Україні, якщо заборонить анонімним компаніям-прокладкам, якими користуються українські корупціонери, працювати у США без повного оприлюднення їх власників.