Сенат США затвердив кандидатуру нового міністра внутрішньої безпеки

Сенат Конгресу США затвердив у вівторок Алехандро Майоркаса на посаді нового міністра внутрішньої безпеки. За при цьому було подано 57 голосів, проти – 43.

Alejandro Mayorkas, Biden's Nominee to Lead DHS, May Be First Latino On The  Job | BeLatina

Як очікується, вже буквально через пару годин Майоркас буде приведений до присяги віце-президентом США Камалою Харріс.

Профільний комітет верхньої палати Конгресу (з внутрішньої безпеки та урядових справ) рекомендував схвалити кандидатуру Майоркаса тиждень тому. Голова комітету Рон Джонсон (республіканець, від штату Вісконсін) висловився тоді проти затвердження Майоркаса. Проте республіканці не змогли виступити єдиним фронтом з цього питання. Наприклад, сенатор Роб Портман (республіканець, штат Огайо) не підтримав однопартійця Джонсона. А контроль над Сенатом у Конгресі нового скликання перейшов до Демократичної партії США, яку представляє і нинішній американський президент Джо Байден. Таким чином, затвердження кандидатури Майоркаса Сенатом повного складу виявилося практично вирішеною справою.

У 2013-2016 роках Майоркас був першим заступником міністра внутрішньої безпеки США в адміністрації демократів на чолі з президентом Бараком Обамою. У 2009-2013 роках очолював Службу громадянства та імміграції при Міністерстві внутрішньої безпеки (МВБ) США. До цього (у 1998-2001 роках) був прокурором Центрального округу штату Каліфорнія.

Майоркасу 61 рік. Він вважається американцем кубинського походження. Народився в Гавані, але виріс у Сполучених Штатах, куди потрапив немовлям з батьком і матір’ю. Член Демократичної партії. Обоє батьків нового глави МВБ США, як і він сам, за національністю євреї.