Європейський союз закликав Росію звільнити Навального

Європейська служба зовнішніх зв’язків оприлюднила заяву глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля щодо звільнення опозиціонера Олексія Навального.

“Європейський союз знову закликає до негайного звільнення опозиціонера Олексія Навального, а також всіх громадян і журналістів, затриманих за реалізацію їх прав на мирні збори і свободу слова”, – йдеться в заяві.

2 лютого Московський міський суд ухвалив задовольнити клопотання Федеральної служби виконання покарань скасувати умовний термін для опозиціонера Олексія Навального і замінити його реальним терміном у колонії. За рішенням суду Олексій Навальний проведе в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців. Адвокат Олексія Навального Вадим Кобзєв повідомив журналістам, що захист оскаржить рішення суду.

У 2014 році Олексія Навального та його брата Олега визнали винними у шахрайстві та відмиванні грошей у справі про розкрадання коштів компанії “Ів Роше”.

Олега тоді засудили до 3,5 років колонії загального режиму, тоді як Олексія – до 3,5 років умовно.

Навальний виграв оскарження щодо цього вироку у Європейському суді, Росія навіть виплатила йому компенсацію у 20 тисяч євро.

11 січня 2020-го Федеральна служба виконання покарань звернулася до суду з проханням замінити Олексію Навальному умовний термін на реальний – через те, що політик нібито ухилився від контролю кримінально-виконавчої інспекції.

Політик перебував на лікуванні та реабілітації у Німеччині. Навального отруїли у серпні 2020 року, тоді влада дала дозвіл на його вивезення для лікування до Берліна.

17 січня, одразу після повернення опозиціонера до Москви з Берліна, його затримали.

Наступного дня Навальний випустив розслідування щодо “палацу Путіна”, який за кілька тижнів подивились понад 100 мільйонів разів. Путін заперечив, що розкішна нерухомість має до нього стосунок.

23 і 31 січня в багатьох містах Росії проходили акції з вимогою звільнити Навального.