В уряді США видали рекомендації щодо відкриття шкіл

Центри контролю і профілактики захворювань США опублікували нові рекомендації щодо відновлення очного навчання в школах.

Установа наголосила, що, відповідно до даних досліджень, очне навчання не є значним фактором поширення коронавірусу, і що очне навчання можна відновити за умови дотримання низки заходів. Дві головні рекомендації: загальне носіння масок і дотримання соціальної дистанції, пише Голос Америки.

CDC також рекомендують посилити протоколи прибирання та дезінфекції приміщень, персональної гігієни та виявлення контактів тих, хто заразився коронавірусом. Дотримання цих рекомендацій дозволить повернути до класів 55 мільйонів американських школярів.

Директор CDC Рошель Валенська заявила: «Ми впевнені, що реалізація цих стратегій дозволить обмежити поширення інфекції». Вона підкреслила, що рекомендує, щоб штати надали можливість вчителям і працівникам шкіл пройти вакцинацію в першу чергу і що CDC не зобов’язує відкривати школи.

Рекомендації привітав сенатор-демократ Роб Портман.

“Наукові дані очевидні: час безпечно відкрити наші школи”, – твітує Портман.

У рекомендацій знайшлись і критики. На сторінках видання Washington Post професори університетів Гарварда та Бостону, Джозеф Аллен та Гелен Дженкінс заявили, що деякі вимоги уряду без потреби не дають навчатись мільйонам школярів.

Дослідники відзначають, що уряд США буцімто безпідставно покладається на показники щодо хвороби у громадах, де працюють школи, для визначення того, чи повинен відкритись той чи інший заклад. Як зауважують дослідники, існує значна база доказів того, що передачу вірусу всередині шкіл можна контролювати незалежено від того, як вірус поширюється у громадах, “якщо наявні хороші заходи протидії”.

Вони також дорікнули уряду США за брак уваги до вентиляції шкільних приміщень (на противагу буцімто необгрунтованому наголосу на дезінфекції поверхонь) та заборону спортивних заходів на відкритому повітрі у громадах із високим поширенням коронавірусу.

Уряду також дорікнули за вимогу щодо дотримання соціальної дистанції у 1,80 метри в школах.

“Якщо носяться маски, до дистанція є важливим, але не ключовим фактором, що визначає ризик. Наприклад, лікарні взагалі на дотримуються дистанціювання. Врешті-решт, саме через правило про дотримання соціальної дистанції у 1,80 більшість дітей залишаться поза школами просто через обмеження щодо наявної у школах площі”, – пишуть дослідники.

Автори також наголосили на шкоді, якої завдає неповернення дітей до школи.

“Наукові дані однозначно вказують, що перебування дітей за межами школи завдає реальної шкоди: Падає грамотність. Сплеск психічних хвороб. Мільярди пропущених шкільних обідів. Жінки вимушені лишати робочу силу. Сотні тисяч дітей не відвідують заняття. Наслідки погіршуються щодня”, – пишуть дослідники.

Президент США Джо Байден пообіцяв відкрити більшість шкіл протягом ста днів після вступу на посаду (він вступив на посаду 20 січня). Байден вітав рекомендації CDC і нагадав про численні проблеми, що виникли через закриття шкіл.