В Японії першою схваленою вакциною стала американська Pfizer

У Міністерстві охорони здоров’я Японії погодилися дати реєстрацію на застосування вакцини від коронавірусу американської компанії Pfizer, передає агентство Kyodo.

Тим самим ця фірма стала першою, кому надали дозвіл на території держави.

Відомо, що на тижні використовувати вакцину Pfizer дозволила експертна панель японського відомства. Тоді ж міністр охорони здоров’я країни Норіхіса Тамура оголосив, що вакцина буде застосовуватися для осіб старше 16 років, будуть вводитися дві дози з інтервалом в три тижні.

Першу партію американської вакцини від COVID-19 доставили до Японії вранці 12 лютого. За відомостями агентства, в Євросоюзі партія вакцини містить близько 400 тисяч доз і була привезена в Токійський аеропорт Наріта з Брюсселя.

З 17 лютого в Японії хочуть почати вакцинацію близько 20 тисяч медичних працівників. У Kyodo запевнили, що вакцину спершу нададуть медперсоналу, який дав згоду на участь у дослідженні про можливі побічні ефекти. Найімовірніше, вакцинація стартує в одному з медичних установ в Токіо, а пізніше буде поширена на всю країну.
Більш того, в березні вакцину повинні будуть отримати близько 3,7 мільйона медичних працівників по всій державі. А вже в квітні передбачається провести вакцинацію людей старше 65 років (приблизно 36 мільйонів чоловік). Щодо вакцинації молоді без серйозних захворювань в уряді не сформувалося єдиної думки. Можливо, це відбудеться в травні-червні.

Також міністр охорони здоров’я Японії розповів про брак в країні в Японії спеціальних шприців для вакцини Pfizer, які здатні з однієї ампули брати вакцину для шести доз. При використанні японських шприців однієї ампули вистачить лише на п’ять доз. Це вказує на те, що замість 72 мільйонів чоловік замовленої Японією у цій фармкомпанії вакциною вдасться прищепити тільки приблизно 60 мільйонів чоловік.