Іспанський суд знову порушив справу проти Михайла Фрідмана

Слідчий Національної судової палати Іспанії (НСПІ) Мануель Гарсія Кастельон на вимогу прокуратури скасував прийняте ним же ще в грудні 2020 року рішення закрити кримінальну справу російського мільярдера Михайла Фрідмана, пов’язану з причетністю магната до банкрутства корпорації Zed WorldWide, що діяла в сфері мобільних додатків і комп’ютерних ігор.

Цю інформацію підтвердили DW в середу, 17 лютого, в прес-службі НСПІ.

За її даними, на продовженні справи прокуратура наполягла в зв’язку з виявленням низки документів, в тому числі електронних листів, які свідчать про причетність Фрідмана до банкрутства Zed. Одночасно до слідства залучені особи з його оточення – Антон Кудряшов і Олексій Азаренков. Справа проти російського мільярдера в Іспанії була порушена в 2019 році.

З документів прокуратури, частково опублікованих іспанським виданням Confidencial, випливає, що Фрідман, будучи партнером Zed WorldWide, “особисто контролював дії, які призвели до банкрутства корпорації в 2016 році”. Потім підприємство було придбано росіянами за 20 млн євро при його реальній вартості 1,2 млрд євро.

Міжнародна аудиторська компанія PwC, як стверджує прокуратура, ще в 2015 році виявила порушення в спільній фірмі Tema, заснованої Zed WorldWide та компанією Фрідмана “Вимпелком”. Росіяни нібито потайки від іспанців виводили капітали з цієї фірми, а потім несподівано розірвали всі ділові зв’язки з Zed WorldWide. Та позбулася половини доходів, не могла обслуговувати кредити і в підсумку розорилася.

Прокуратура підозрює Фрідмана в таких передбачених кримінальним кодексом Іспанії правопорушеннях, як “нелояльне по відношенню до партнерів управління підприємством, навмисне банкрутство та корупція в бізнесі”.