G7 назвали реформи, які вважають пріоритетними для України

Представники країн Великої сімки назвали сім напрямків реформ, які вважають пріоритетними для України і будуть підтримувати.

Про це посли G7 заявили у своєму Twitter.

Першим пріоритетом вказані верховенство права і реформа судової системи – “починаючи з невідкладного реформування Вищої ради правосуддя і Конституційного Суду України”.

У цьому блоці згадані також перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів і посилення Громадської ради чесноти; стуктурні реформи інших органів управління системою судочинства і судів; продовження реформи Офісу генерального прокурора і перетворення ДБР в ефективний і незалежний орган; реформи, які допоможуть краще боротися з кіберзлочинністю.

Другим пріоритетом посли називають боротьбу з корупцією, а саме – посилення кримінальної відповідальності за навмисне помилкове декларування; підтримка НАЗК і підвищення ефективності, незалежності і доброчесності НАБУ, САП, АРМА, з прозорим відбором керівників; зміцнення незалежності й операційної ефективності Вищого антикорупційного суду України, а також – зміцнення механізмів запобігання корупції в держзакупівлях.

Третій пріоритет – економічне зростання. Тут згадують, серед іншого, про необхідність виконувати зобов’язання в рамках СОТ, міжнародних торгових угод і макрофінансових програм, у тому числі міжнародних фінансових інститутів і ЄС; залишати Нацбанк сильним і незалежним, посилювати впровадження антимонопольного законодавства і впроваджувати ефективну й справедливу земельну реформу; реформу Державної податкової служби і митниці; прозору приватизацію держпідприємств і банків і поліпшення корпоративного управління тими, які залишаються під контролем держави.

Четвертий пріоритет – “зелений курс” і енергетичні реформи, зокрема – розвиток чистої енергетики, відмова від горючих корисних копалин і підвищення енергоефективності, демонополізація енергетичного сектору.

П’ятий блок реформ – ефективне управління: продовження реформи децентралізації, доробка Виборчого кодексу з урахуванням уроків місцевих виборів 2020 року, всеосяжна реформа держслужби на всіх рівнях, з поверненням прозорих конкурсних відборів, розвиток свободи ЗМІ, суспільного мовника і медіа-грамотності, підвищення прозорості органів влади і захисту даних.

У шостому блоці про людський капітал згадують поліпшення доступу до послуг для переселенців і постраждалих від конфлікту осіб, продовження медреформи, забезпечення прозорості медзакупівель.

У сьомому блоці – безпека й оборона – йдеться про реформу СБУ відповідно до міжнародних стандартів сучасних розвідувальних органів, з чітко окресленим розмежуванням функцій між антикорупційними і правоохоронними органами (також і майбутнім Бюро економічної безпеки). Також у цьому блоці мова йде про реформу інших силових відомств.