У Києві буде створено єдиний протитуберкульозний заклад

У столиці буде створено єдиний протитуберкульозний заклад, що матиме статус регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру.

Відповідний проект рішення підтримали 92 депутати Київської міської ради.ᐈ Рентген онлайн фото, фотографии рентгенография | скачать на Depositphotos®

Центр, який буде створено шляхом приєднання протитуберкульозних лікарень і диспансерів до КНП «Фтизіатрія», надаватиме та координуватиме протитуберкульозну медичну допомогу населенню столиці. Реорганізація протитуберкульозної служби передбачає перерозподіл штатних посад адміністративно-управлінського персоналу, лабораторної, рентгенологічної, господарської та інших служб, а також централізацію низки лабораторних досліджень, що дозволить підвищити якість надання медичної допомоги та знизить витрати.

За словами директорки Департаменту охорони здоров’я Валентини Гінзбург, існуюча в Києві модель фтизіатричної служби в нинішньому вигляді довела свою неефективність як за медичними, так і за економічними складовими. Це знижує ефективність впровадження заходів державних і регіональних програм та не дозволяє раціонально використовувати кадрові та матеріальні ресурси.

«У результаті — пацієнт не отримує медичну допомогу того якісного рівня, який сьогодні має бути йому забезпечений», — наголосила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що на сьогодні в столиці при проєктній потужності туберкульозних закладів 680 ліжок, фактично функціонує 330 — тобто менше ніж половина. При цьому їхня завантаженість складає 14%.

«Для утримання такої кількості вільних ліжок, при такий невеликій кількості пацієнтів, керівники збільшують терміни перебування хворих у стаціонарі. І небезпека тут полягає головним чином навіть не в тому, що матеріальні ресурси використовуються нераціонально. Такий підхід до пацієнтів, які мають отримувати лікування амбулаторно, а залишаються в лікарні, призводить до хіміорезистентного туберкульозу (коли хворі не чутливі до 1 і більше протитуберкульозних препаратів). Простими словами — робить цю хворобу складно виліковною або невиліковною взагалі», — пояснила Валентина Гінзбург.

Так, за статистикою, показник хіміорезистентного туберкульозу щороку збільшується. Якщо в 2017 він складав 54%, то сьогодні це вже 70%.

Ще одна проблема — недофінансування протитуберкульозних закладів. З 1 квітня 2020 року всі вони уклали угоди з НСЗУ і надають медичні послуги за Програмою медичних гарантій. Та за умови обмеженого переліку цих послуг, фінансування отримано на рівні лише 45% від потреби. За рахунок об’єднання буде повністю погашено дефіцит коштів, що дозволить зберегти мережу протитуберкульозних закладів у місті Києві.

«Важливо зазначити, що з 1 квітня 2021 року НСЗУ укладає договір щодо надання медичних послуг лікування туберкульозу за підвищеним тарифом (коефіцієнт 1,4) із виключно єдиним закладом — регіональним фтизіопульманологічним центром. Таким чином, створення такого центру в столиці надасть змогу отримувати збільшене фінансування всім стаціонарам та диспансерам, які до нього увійдуть», — наголосила Валентина Гінзбург.

Тож, очевидно, що створення фтизіопульманологічного центру дозволить забезпечити раціоналізацію витрат на утримання закладів та ефективне використання наявних кадрових та матеріальних ресурсів, збереження робочих місць та покращення якості надання спеціалізованої медичної допомоги на стаціонарному та амбулаторному етапах.

«У результаті виграє пацієнт, тому що отримуватиме стандартизовану медичну допомогу. Її якість контролюватиметься однаково суворо, незалежно від того, до якого саме з чотирьох закладів столиці хворий звернувся», — наголосила Валентина Гінзбург.