ЄС винесе рішення щодо нових санкцій проти Росії наступного тижня

Нові санкції Євросоюзу проти Росії через вирок Олексію Навальному будуть офіційно затверджені на наступному тижні. Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель на прес-конференції за підсумками першого дня онлайн-саміту ЄС.

“У понеділок Рада ЄС схвалила запровадження санкцій, і це рішення буде формалізовано на наступному тижні в рамках режиму санкції щодо порушення прав людини”, – сказав він.

Мішель в черговий раз повторив, що ЄС засуджує вирок Навальному і закликає владу РФ звільнити його.

Раныше, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу ухвалили політичне рішення ввести нові санкції щодо осіб, які, на думку співтовариства, відповідальні за вирок Навальному. За його словами, санкції будуть вперше введені в рамках санкцій механізму щодо порушення прав людини.

Нагадаємо, міністри закордонних справ ЄС узгодили рішення про введення додаткових індивідуальних санкцій проти керівників ряду російських силових структур. В чорний список запропоновано внести главу Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, главу Федеральної служби виконання покарань Олександра Калашникова, генпрокурора Ігоря Краснова і командувача Росгвардією Віктора Золотова. Всім російським силовикам хочуть на рік заборонити в’їзд до країн ЄС, їм також буде заборонено тримати гроші в банках в ЄС.

Навального затримали 17 січня – одразу після повернення до Росії з Німеччини. Опозиціонеру на початку лютого суд замінив умовний термін. У колонії політику треба відбути 2 роки 10 місяців.