З доповіді розвідки США про вбивство Хашукджі зникли три імені

Незабаром після того, як була опублікована доповідь розвідки США про вбивство журналіста Джамаля Хашукджі, він був без будь-яких пояснень замінений іншою версією, де були видалені імена трьох осіб, які спочатку вважалися замішаними в події, повідомляє телеканал CNN.

Як уточнює телеканал, три імені зникли зі списку осіб, які, як стверджується, “брали участь, віддавали розпорядження або були іншим чином причетні до смерті Джамаля Хашукджі”: Абдулла Мохаммед Альхоріні (Abdulla Mohammed Alhoeriny), Ясір Халід Альсалем (Yasir Khalid Alsalem ) та Ібрагім аль-Салім (Ibrahim al-Salim).

Перший, за словами людини, знайомого з внутрішньою роботою розвідки Саудівської Аравії, є братом генерала Абдул-Азіза бін Мохаммеда аль-Ховрейні (Abdulaziz bin Mohammed al-Howraini), міністра, який очолює управління державної безпеки. Абдулла Мохаммед Альхоріні фігурує в саудівських звітах як помічник начальника з питань державної безпеки в боротьбі з тероризмом.

Відзначається, що офіс директора національної розвідки США відмовився пояснити, чому ці імена були в списку спочатку.

“Ми розмістили виправлений документ на веб-сайті, оскільки початковий помилково містив три імені, які не повинні були бути включені”, – заявив CNN представник офісу директора національної розвідки.

При цьому в п’ятницю до того, як зміну помітили, високопоставлений чиновник адміністрації заявляв, що доповідь не містила нової інформації. За його словами, ця інформація була відома уряду США, і про неї поінформували обрані комітети і членів конгресу більше року тому.

Раніше повідомлялося, що офіс директора національної розвідки США вважає, що наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман особисто схвалив вбивство Хашукджі. Президент США Джо Байден заявив, що пообіцяв королю Саудівської Аравії “нові зміни” політики США в понеділок. Влада Саудівської Аравії відкинули висновки доповіді розвідки США, вказавши, що “звіт містив неточну інформацію”. Згідно із заявою, влада країни вже вжили необхідних заходів щодо тих, хто скоїв злочин.

Хашукджі був убитий в жовтні 2018 року в Стамбулі в консульстві Саудівської Аравії. Спочатку саудівська влада заперечували його зникнення в дипмісії, але через деякий час після появи відео- і аудіозаписів були змушені зізнатися, що Хашукджі був убитий “в результаті сварки з консульськими працівниками”. Турецької поліції так і не вдалося знайти його тіло.

Арабські ЗМІ висували версії, що наказ про вбивство Хашукджі, який критикував дії саудівської влади, міг віддати претендент на престол в королівстві – наслідний принц Мухаммед бен Салман. Однак МЗС королівства заявляв, що наслідний принц не має до цього злочину ніякого відношення.