США дозволили застосування вакцини Johnson & Johnson проти COVID-19

Управління США з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) в суботу схвалило екстрене застосування в країні однодозової вакцини компанії Johnson & Johnson проти коронавірусу COVID-19.

“Сьогодні FDA видало дозвіл на екстрене застосування вже третьої вакцини від COVID-19… Це дасть можливість застосовувати вакцину для імунізації людей віком від 18 років”, – ідеться в повідомленні регулятора у Twitter про цей препарат.

Напередодні консультативний комітет FDA з вакцин і відповідних біологічних продуктів рекомендував екстрене застосування цієї вакцини. Експерти ухвалили це рішення одноголосно. Вони дійшли висновку, що користь від застосування вакцини перевершує ризики виникнення побічних ефектів.

У доповіді FDA, опублікованій раніше минулого тижня, наводяться результати випробування вакцини, що свідчать, згідно з заявами розробників, про її безпеку й ефективність.

“Ефективність вакцини проти лабораторно підтверджених і середніх, і важких випадків захворювань COVID-19 у всіх географічних районах, де проводилися клінічні випробування, становить 66,9% під час розгляду випадків захворювання через 14 днів після однодозової вакцинації та 66,1% під час розгляду випадків через 28 днів після вакцинації”, – йдеться в документі FDA.

У доповіді наголошується, що вакцина має “позитивні показники безпеки”.

У клінічних випробуваннях цього препарату взяли участь близько 44 тис. пацієнтів із США, ПАР та інших країн. За даними агентства, під час випробувань зареєстровано сім випадків смерті серед тих, хто отримав плацебо, і жодного летального випадку серед тих, хто отримав вакцину.

У січні Johnson & Johnson заявили, що ефективність їхньої вакцини від коронавірусу COVID-19, що вводиться однією дозою, становить 66%.

Згідно з документом компанії, згідно з проміжними результатами третьої фази випробувань вакцини в США і в семи інших країнах однодозова вакцина показала ефективність у 66% у “запобіганні помірному та важкому захворюванню COVID-19”. У запобіганні “важчим симптомам” вакцина ефективна на 85%.

При цьому зазначається, що “початок захисту спостерігався вже на 14-й день” після введення препарату.

У компанія заявили, що її препарат ефективний для широких верств населення: третина учасників випробувань була старша 60 років, а понад 40% мали супутні захворювання, що загрожують ризиком важкої форми COVID-19.

Також у січні повідомлялося, що Johnson & Johnson планує поставити 100 млн доз вакцини в США до червня. Деякі з доз будуть готові до відправлення, тільки-но компанія отримає дозвіл на використання препарату.

Зазначається, що вакцина компанії Johnson & Johnson має переваги під час транспортування порівняно з іншими вакцинами. Так, вакцина залишається стабільною впродовж двох років за зберігання в умовах мінус 20 градусів за Цельсієм і щонайменше три місяці за температури 2-8 градусів за Цельсієм.

Використання в США вакцини Johnson & Johnson допоможе перемогти пандемію, заявив президент США Джо Байден.

У письмовій заяві президента, поширеній Білим домом, зазначено, що це стало новиною, яка хвилює кожного американця, оскільки “що більше людей буде вакциновано, то швидше ми здолаємо вірус”.

“У кінці тунелю є світло, але ми не можемо зараз ослабити пильність або вважати, що перемога неминуча. Ми маємо продовжувати зберігати пильність, діяти швидко й агресивно. Тільки так ми разом досягнемо цього світла”, – наголосив Байден.

Він попередив, що “боротьба ще далека від завершення”, і закликав населення країни й надалі мити руки, носити маски й дотримуватися заходів соціального дистанціювання.

“Як я вже багато разів казав, ситуація все ще може погіршитися в міру поширення нових варіантів вірусу, й нинішнє покращення може припинитися”, – заявив президент.

Він запевнив, що адміністрація “не ставитиметься до цієї загрози легковажно”, зазначивши, що для перемоги над інфекцією “нам потрібен американський план порятунку, який дасть змогу продовжувати боротьбу найближчими місяцями”.

Напередодні Палата представників американського Конгресу проголосувала за затвердження плану президента США Джо Байдена щодо порятунку американської економіки й надання допомоги населенню в умовах пандемії коронавірусу, що передбачає виділення на ці цілі $1,9 трлн.

Тепер цей “американський план порятунку” має розглянути Сенат. У разі схвалення він стане шостою програмою федерального уряду щодо боротьби з інфекцією.