РФ хоче легітимізувати залучення російських миротворців до вирішення ситуації на Донбасі – українська делегація в ТКГ

Керівник української сторони СЦКК генерал-майор Сергій Салкуцан у неділю, 28 лютого, направив голові Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ ноту у зв’язку з провокацією окупаційних військ на лінії розмежування на сході України, повідомляє Українська делегація для участі в Тристоронній контактній групі (ТКГ).

“27 лютого 2021 року на позиціях одного з підрозділів 2 АК (зона відповідальності – ТОРЛОУ) була проведена зйомка серії репортажів, в яких акцентується увага на можливості підвищення ефективності контролю режиму припинення вогню в разі залучення до цього процесу російських миротворців. При цьому заявляється, що таку оцінку нібито дали представники СММ ОБСЄ з деяких західноєвропейських країн”, – йдеться в повідомленні у Telegram-каналі.

Зазначено, що до проведення зйомок були залучені військовослужбовці 2 АК, а як знімальний реквізит було икористано уніформу спостерігачів СММ ОБСЄ та військовослужбовців так званого представництва ЛНР у СЦКК.

Українська сторона СЦКК вважає, що подібні дії спрямовані на дискредитацію СММ ОБСЄ та свідчать про небажання Росії виконувати взяті раніше на себе зобов’язання і домовленості, досягнуті під час засідань ТКГ й у форматі “нормандської четвірки”.

“Зокрема, ці дії РФ спрямовані на оцінку реакції міжнародного співтовариства на можливу участь військовослужбовців ЗС РФ у складі СЦКК як “… єдиного надійного способу для сприяння врегулюванню конфлікту на сході України”, – наголошують в Українській стороні СЦКК.