СБУ викрила схеми розкрадання в лісгоспах на десятки мільйонів

Служба безпеки України викрила незаконну діяльність міжрегіонального злочинного угруповання, яке займалося розкраданнями державних фінансів у лісовій галузі. Тільки в 2020 році фіктивним фірмам було перераховано кілька десятків мільйонів гривень, повідомляє прес-служба відомства.

“У рамках масштабної спецоперації правоохоронці провели більш як 30 обшуків в офісах і в місцях проживання учасників злочинної групи на території Харківської, Луганської, Київської та Дніпропетровської областей”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві додали, що були виявлені печатки фіктивних підприємств та їх установчі документи, а також документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Слідчі встановили, що корупційна схема була організована посадовими особами держлісгоспів у Харківській і Луганській областях.

Державні кошти виводилися через заборонені фінансові операції з фіктивними компаніями.

“Після цього державні гроші конвертували у готівку та привласнювали через фіктивні суб’єкти господарювання, які вносили недостовірні відомості до Єдиного реєстру податкових накладних”, – підкреслили в СБУ.

Крім держлісгоспів послугами “конвертаційної” мережі користувалися й інші державні та комунальні підприємства Харківської області.

Зараз вирішується питання про повідомлення фігурантам кримінального провадження про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205-1 (підробка документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи) та ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків) КК України.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення і притягнення до відповідальності правоохоронців і посадових осіб контролюючих органів та державних структур, які “кришували” протиправну діяльність.