Байден обіцяє захищати демократію в усьому світі

Президент США Джо Байден оголосив захист демократії в усьому світі центральним елементом своєї національної оборонної стратегії.

Такий посил документа “проміжні стратегічні принципи національної безпеки”, поширеного Білим домом в середу, 3 березня. Цей документ передує нову редакцію Стратегії національної безпеки США, яку адміністрація Байдена планує представити в поточному році.

“Авторитаризм у всьому світі знаходиться на підйомі”, йдеться в “стратегічних принципах”, в яких наголошується на необхідності “працювати разом з партнерами і союзниками в боротьбі з погрозами для наших демократій”. Як інструменти загроз в документі наведені агресивні порушення суверенітету інших країн, кібератаки і дезінформація.

“Особливо Китай демонструє зростаючу впевненість в собі. Він є єдиним конкурентом, який потенційно здатний об’єднати економічну, дипломатичну, військову і технологічну міць для створення довгострокового виклику стабільності і відкритості міжнародної системи”, – йдеться в документі. Росія ж, згідно з ним, “як і раніше сповнена рішучості посилити свій глобальний вплив і грати деструктивну роль на світовій арені”.

Білий дім підкреслює, що США ніколи не відмовляться від застосування військової сили в якості необхідного захисту життєво важливих національних інтересів. Однак найважливішим інструментів зовнішньої політики США є дипломатія. У разі, якщо військове втручання є необхідним, воно повинно по можливості здійснюватися спільно з міжнародними партнерами – такими як НАТО. “Ми повинні захищати, посилювати і оновлювати наші демократії”, – йдеться в документі.