На Харківщині судитимуть членів злочинної організації за шахрайські схеми оформлення онлайн-кредитів на громадян

Фігуранти у телефонних розмовах випитували конфіденційні дані громадян, видаючи себе за представників мобільних операторів та працівників банку. Ці відомості використовували для оформлювання Інтернет-кредитів. Збитки сягають 500 тисяч гривень.

Кримінальне правопорушення у червні 2020 року викрили працівники управління протидії кіберзлочинам Харківщини спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та регіональним управлінням СБУ.

Як повідомив Департамент кіберполіції Національної поліції України, до шахрайських дій причетні сім мешканців Кривого Рогу віком від 20 до 30 років.

Зловмисники діяли за декількома шахрайськими схемами. Так, члени групи телефонували клієнтам одного з мобільних операторів, видаючи себе за представників внутрішньої служби безпеки. Під приводом підтвердження верифікації користувача мобільного номеру отримували інформацію щодо останніх трьох номерів телефонів, з якими абонент спілкувався.

Далі цю інформацію використовували для відновлення і перевипуску відповідної sim-карти та оформлювали онлайн-кредити.

За іншою злочинною схемою правопорушники від імені співробітника кредитної організації телефонували громадянам та повідомляли, що на його ім’я нібито здійснюється оформлення кредиту. У такий спосіб зловмисники переконували потерпілого назвати надісланий пароль доступу до особистого кабінету у фінансовій установі. Після цього вони подавали від його імені заявку на видачу кредиту.

Отримані гроші обготівковували та розподіляли між собою.

Від дій зловмисників постраждали близько 40 осіб, загальна сума збитків сягає 500 тисяч гривень.

Фігурантам було оголошено про підозру за ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 28, ч.1, ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, вчинене членами злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 (Шахрайство, вчинене членами злочинної організації) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво здійснювала прокуратура Харківської області.

Правоохоронці завершили досудове розслідування, обвинувальний акт скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.