Адміністрація Байдена обіцяє “виграти гонку” з Китаєм, інвестуючи в економіку і демократію

Адміністрація президента Джо Байдена оприлюднила нову стратегію, націлену на збереження США на вершині світового порядку, щоб не допустити зміщення найближчим конкурентом – Китайською Народною Республікою.

Білий дім опублікував 23-сторінкову доповідь “тимчасове стратегічне керівництво в галузі національної безпеки”, в якому викладаються пріоритети нової адміністрації всередині країни і за кордоном.

Документ приділяє особливу увагу Китаю, який характеризується як “єдиний конкурент, потенційно здатний об’єднати свою економічну, дипломатичну, військову і технологічну міць для довготривалого виклику стабільній і відкритій міжнародній системі”.

Стратегія обіцяє формування порядку, яка зміцнить “неминущі переваги” США і дозволить їм “здобути перемогу в стратегічній конкуренції з Китаєм або будь-якою іншою країною”.

“Росія як і раніше сповнена рішучості посилити свій глобальний вплив і грати підривну роль на світовій арені, – наголошується в ньому. – І Пекін, і Москва докладають значних зусиль, щоб стримати сильні сторони США і перешкодити нам захищати свої інтереси і союзників у всьому світі».

Відповідно до цієї стратегії, США будуть шукати нові механізми контролю над озброєннями, де це можливо.

«Ми будемо робити кроки щодо скорочення ролі ядерної зброї в нашій стратегії національної безпеки, забезпечуючи при цьому збереження нашого стратегічного стримування, а також міцність і авторитетність наших розширених зобов’язань щодо стримування перед нашими союзниками, – йдеться в документі. – Ми будемо вести змістовний діалог з Росією і Китаєм з цілого ряду нових військово-технологічних розробок, що зачіпають стратегічну стабільність».

Документ містить рекомендацію щодо того, як США можуть зберегти і посилити свою лідируючу роль у світі.

“Найефективнішим способом для Америки виграти гонку з більш напористим і авторитарним Китаєм в довгостроковій перспективі є інвестиції в наш народ, в нашу економіку і демократію”, – йдеться в документі.

“Відновлюючи авторитет США і знову стверджуючи спрямоване в майбутнє глобальне лідерство, ми зробимо так, щоб Америка, а не Китай, встановлювала міжнародний порядок, працюючи разом з іншими над формуванням нових глобальних норм і угод, які будуть просувати наші інтереси і відображати наші цінності”, – йдеться в стратегії.

Керівництво обіцяє згуртувати дружні країни для відбиття загрози очолюваному США порядку.

“Зміцнюючи і захищаючи нашу мережу союзників і партнерів, що не має аналогів, і роблячи розумні інвестиції в оборону, ми також стримаємо агресію Китаю і будемо протистояти загрозам нашій колективній безпеці, процвітанню і демократичному способу життя”, – вказується в документі.

У стратегії наголошується, що перед обличчям викликів з боку Китаю і Росії американські військові змістять акцент з «непотрібних застарілих платформ і систем озброєнь, щоб звільнити ресурси для інвестицій» в передові технології.

США і Китай розходяться в думках з приводу впливу в Індо-Тихоокеанському регіоні, економічних практик Пекіна, а також Гонконгу, Тайваню і ситуації з правами людини в китайському Сіньцзяні.

“Наші відносини з Китаєм будуть конкурентними, коли це доцільно, співпрацюють, коли це можливо, і ворожими, коли це необхідно”, – заявив держсекретар Ентоні Блінкен раніше в середу.