Вітренко повідомив дату відключення ОЕС України від енергосистеми Росії і Білорусі

Об’єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і в 2022 році перейде на ізольований режим роботи.

Про це  сказав в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко під час онлайн-зустрічі з міністром енергетики Литовської Республіки Дайнюсом Крейвісом, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики України.

“Процес синхронізації виходить на фінішну пряму: у 2022 році ОЕС України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде на ізольований режим роботи. Після цього, у 2023 році, відбудеться повна синхронізація з ENTSO-E”, – підкреслив глава Міненерго.

Синхронізація з ENTSO-E забезпечить демонополізацію ринку електроенергії в Україні і допоможе впровадити на ньому дієві прозорі європейські правила і процедури.

Також під час зустрічі обговорювалися питання синхронізації ОЕС України з енергосистемою континентальної Європи, імпорту електроенергії з Білорусі і співробітництва щодо реалізації пілотного проекту виробництва тепла з біомаси, введення електронної системи торгівлі.

На початку лютого споживання електроенергії в Україні зросло до максимальних показників за шість років. Це сталося через холоди.

Компенсувати дефіцит в енергомережі допомогла робота Укргідроенерго, а також імпорт електроенергії з Білорусі і Росії.