До України вже переїхали майже 40 білоруських ІТ-компаній

В Україну вже переїхало майже 40 білоруських ІТ-компаній із загальною кількістю близько 2 тис. співробітників.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

“Наразі в Україну вже переїхало майже 40 білоруських компаній. Це близько 2 тис. співробітників. На мою думку, для того, аби залучати в десятки разів більше айтішників, нам потрібно запустити проєкт “Дія City”, який створює найкращі умови для ведення IT-бізнесу”, – сказав Федоров.

Він зазначив, що зручні податкові умови можуть привабити фахівців з усього світу.

“Чому в Білорусі їхній проєкт з ІТ-технологіями так злетів? Тому що там була максимальна лібералізація податкових відносин, те саме було з Кремнієвою долиною, те саме зараз в Дубаї. Нам потрібно докорінно змінювати нашу податкову систему, щоб ставати привабливішими”, – пояснив віцепрем’єр.

Федоров нагадав, що “Дія City” – це віртуальна зона, певний реєстр. Якщо IT-компанія підходить під його критерії (певні види діяльності, середня заробітна плата + мінімальна кількість співробітників), то стає резидентом “Дія City” і платить 5% ПДФО плюс військовий збір. Всі критерії перевіряються автоматично за реєстрами без участі чиновників, тобто без регулятора. В такий спосіб співробітники цих компаній “відбілюють” свою заробітну плату, компанії можуть виходити на IРO, стають зрозумілішими для інвесторів. Віцепрем’єр зазначив, що участь у проєкті “Дія City” буде повністю добровільна.

За словами очільника Мінцифри, наразі законопроєкт по “Дія City” допрацьовується відповідно до коментарів індустрії й буде винесений на перше голосування вже в березні.

“Ми дійсно чуємо IT-ринок, а отже, 70% рекомендацій до законопроєкту (а приблизно стільки із них розумні) будуть враховані”, – наголосив Федоров.