Держдепартамент США заочно нагородив Марію Колесникову премією за мужність

Одна з лідерів білоруської протестів Марія Колесникова, з вересня 2020 року перебуває під арештом, заочно нагороджена Міжнародною жіночою премією за громадянську мужність, яку вручають Держдепартаментом США.

Перед президентськими виборами в Білорусі в серпні 2020 року жінки стали впливовою політичною силою і двигуном суспільних змін в країні “багато в чому завдяки Марії Колесниковій”, заявило американське зовнішньополітичне відомство.

“Навіть перебуваючи під арештом, Колесникова “продовжує підтримувати життєздатність демократичного руху в Білорусі”, -йдеться в повідомленні.

Держсекретар США Ентоні Блінкен почав онлайн-церемонію нагородження з вшанування білоруської активістки і підкреслив, що вона змогла мобілізувати білоруських жінок напередодні президентських виборів, щоб протестувати проти правління Олександра Лукашенка.

Марія Колесникова було затримано 8 вересня, їй було пред’явлено звинувачення в публічних закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці, а також в змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом. З того часу вона знаходиться під вартою.

У Білорусі більше півроку не вщухають масові акції протесту проти фальсифікації підсумків президентських виборів 9 серпня, переможцем яких ЦВК знову оголосив Олександра Лукашенка. Демонстранти звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових, чесних виборів і звільнення політв’язнів, а також припинення свавілля силовиків щодо протестуючих. Представники опозиції сформували Координаційну раду для передачі влади, однак в підсумку всі члени президії КС були або заарештовані, або опинилися за кордоном.

Щорічна премія Держдепартаменту США за громадянську мужність була вручена в 15-й раз. Нагорода була заснована в 2007 році, з тих пір її лауреатами стали 155 жінок з 75 країн.