Священик ПЦУ висловився за святкування Великодня із рештою християнського світу

Священик ПЦУ, викладач Київської православної богословської академії Андрій Дудченко вважає, що православним треба святкувати Великдень із рештою християнського світу.

Про це він написав 27 березня у фейсбук, пише «Духовна велич».

Священик ПЦУ пропонує святкувати Великдень разом з усім християнським світом

«На першому Вселенському Соборі, зокрема, вирішили, що всі християни святкуватимуть Воскресіння Христове в один день. Вирішили дотримуватися Александрійської пасхалії. Алгоритм такий: спочатку має настати весняне рівнодення, далі має настати повний місяць, а найближчої неділі після цього – Великдень», – написав він.

Рівнодення настає 21 березня за новим стилем. Повний місяць, згідно з астрономічним календарем, настане 28 березня.

«Оскільки це буде пізній вечір, то літургійно це вже буде неділя. Виходить, Воскресіння Христове має бути наступної неділі, тобто 4 квітня. Але у нас чомусь Великдень буде аж 2 травня. Усе через те, що за основу обчислення у нас беруть не рівнодення, а умовне рівнодення, тобто 21 березня за старим стилем. День, який фактично не є рівноденням, а в нинішньому столітті спізнюється на 13 днів. Тому ми будемо чекати наступного повного місяця, а потім неділі. Тому я за новий стиль і за нову пасхалію. Тому що треба жити не фантазія, а реальністю. І щоб зберігати вірність рішенням Першого Вселенського Собору, Великдень треба святкувати всім християнам разом», – зазначив о. Дудченко.