Росія в ТКГ відмовилася підтримати пропозицію щодо режиму припинення вогню

Представники російської делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) не підтримали пропозиції представників української делегації та ОБСЄ щодо відданості та необхідності дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню на Донбасі, повідомляє українська делегація для участі в ТКГ.

“Засідання розпочалось із пропозиції голови української делегації Леоніда Кравчука забезпечити з 00:00 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню, грубе порушення якого російською стороною минулого тижня забрало життя чотирьох українських військовослужбовців. Цю пропозицію підтримали спецпредставник голови ОБСЄ Гайді Грау та координатор підгрупи з безпеки, голова СММ ОБСЄ посол Халіт Чевік”, – повідомляє українська делегація в ТКГ на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання на рівні голів делегацій у середу, 31 березня, пише Інтерфакс.

Зазначено, що Халіт Чевік також запропонував прийняти спільну узгоджену заяву ТКГ, у якій підтвердити прагнення сторін посилити режим припинення вогню та врятувати життя цивільних осіб та військового персоналу.

“Таким чином, двоє з трьох представників ТКГ внесли конкретні пропозиції щодо забезпечення повернення до повного та всеосяжного режиму припинення вогню. На жаль, ані пропозиція Кравчука, ані представників ОБСЄ не знайшли підтримки з боку російської делегації”, – зазначають у ТКГ.

Водночас голова української делегації Леонід Кравчук зазначив, що “не розуміє, чому російська делегація не вважає за необхідне зосередитися на збереженні життя людей”.

Зазначено, що Росія відмовилася декларувати свою відданість дотриманню режиму припинення вогню, “незважаючи на заяви лідерів Німеччині та Франції, в яких вони напередодні закликали Росію взяти на себе зобов’язання щодо стабілізації режиму припинення вогню на Донбасі”.

В українській делегації наголосили, що критично важливо повернутися до повного дотримання режиму припинення вогню та посилити ефективний контроль за його виконанням.

“Повернення до повного і всеосяжного припинення вогню, необхідність якого декларували також лідери “нормандської четвірки” і представники ОБСЄ, є головною умовою успішності подальших переговорів з усіх інших питань. Просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін є проблемним, якщо не виконана головна, базова умова – досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню”, – резюмували в українській делегації.

Наступне спільне засідання ТКГ заплановане на 14 квітня.