СБУ заблокувала масштабну схему привласнення коштів громадян через злам онлайн-банкінгу

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну оборудку з привласнення коштів громадян через несанкціонований доступ до онлайн-банкінгу.

Як повідомляє прес-служба СБУ, зловмисники заволоділи понад 10 млн грн.

Оперативники спецслужби встановили, що організатори створили схему викрадення коштів з банківських рахунків клієнтів. Зловмисники представлялись менеджерами банків та операторів зв’язку. Під приводом вирішення псевдопроблем вони виманювали інформацію про банківські рахунки. Отримавши доступ до онлайн-банкінгу, ділки викрадали всі кошти вкладників.

Учасники угруповання також скуповували на закритих хакерських форумах бази персональних даних. Потім зловмисники оформлювали на громадян без їх відома онлайн-кредити на третіх осіб у мікрофінансових організаціях. Отримані кошти ділки переводили на підконтрольні банківські рахунки.

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання організаторів і учасників угруповання у Києві, Дніпропетровській та Полтавській областях. Під час слідчих дій вилучено беззаперечні докази протиправної діяльності.

Трьом зловмисникам, у тому числі організатору оборудки, повідомлено про підозру у вчиненні шахрайства, організованого групою осіб в особливо великих розмірах, тобто кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.