На хакерському форумі викладені особисті дані 533 млн користувачів Facebook

В мережу, імовірно, потрапили дані півмільярда користувачів Facebook
На одному з хакерських форумів у відкритий доступ викладені особисті дані і номери телефонів понад 533 млн користувачів соціальної мережі Facebook.

Про це повідомив інформаційний портал Business Insider.

За його даними, витік міг торкнутися користувачів з 106 країн світу, в тому числі – близько 32 млн в США, 11 млн – в Великобританії, шість млн – у Індії. При цьому в мережу потрапили не тільки повні імена і прізвища клієнтів, ідентифікаційні дані їх сторінок в Facebook, місця проживання, дати народження, ряд біографічних даних, а в ряді випадків – також і адреси електронної пошти.

Офіційно в Facebook Inc. поки не підтвердили витік, проте представник корпорації зазначив у розмові з виданням, що інформація виявилася доступна третім особам через уразливість, яку компанія пізніше, в 2019 році, усунула.

Тим часом, за словами Елона Гела, співзасновника і технічного директора компанії з кібербезпеки Hudson Rock, він виявив витік ще в січні. Тоді, однак, база не була онлайн, а невідомий користувач хакерського форуму розмістив в мережі рекламу автоматизованого бота, який міг надати телефонні номери декількох сотень мільйонів користувачів Facebook за винагороду.

У липні 2019 року Федеральна торгова комісія США (FTC), що захищає права споживачів, наказала Facebook Inc. виплатити рекордний штраф в розмірі 5 млрд доларів (4,4 млрд євро) після іншого масштабного витоку. Це -рекордний штраф, яким коли-небудь обкладалися компанії за порушення правил зберігання особистої інформації клієнтів, і один з найбільших, яких уряд США взагалі коли-небудь призначало, відзначала FTC.

На початку 2018 року стало відомо, що компанія Cambridge Analytica незаконно зібрала дані 87 млн ​​користувачів соцмережі і передала їх третім особам, в тому числі, імовірно, передвиборному штабу Дональда Трампа, який використовував їх для політичної реклами.