Мінфін США запропонував ввести мінімальну ставку корпоративного податку в усьому світі

Глава американського Мінфіну Джанет Йеллен вважає, що треба встановити мінімальну ставку корпоративного податку в усьому світі.

У квітні президент США Джо Байден представив другий план підтримки економіки країни, що передбачає, зокрема, збільшення ставки податку на прибуток корпорацій з 21% до 28%. Ставка була знижена з 35% до 21% в 2017 році в рамках реформи Дональда Трампа.

Міністр фінансів США заявила, що Вашингтон буде працювати з іншими країнами «з розвиненою економікою» з G20, щоб встановити мінімальну ставку корпоративного податку для всіх. Цю тему пані Йеллен підняла в ході виступу по відеозв’язку в Чиказькій раді з глобальних питань (це незалежний аналітичний центр).

«Конкурентоспроможність – це не тільки коли компанії зі штаб-квартирою в США змагаються з іншими компаніями в укладанні угод зі злиттів і поглинань. Йдеться про те, щоб у урядів були стабільні податкові системи, які приносять достатній дохід для інвестування в основні суспільні блага», – заявила міністр.

Як вважає Джанет Йеллен, США важливо співпрацювати з іншими країнами, щоб «покласти край тиску через податкову конкуренції і покінчити з ерозією корпоративної податкової бази».

Міністр також заявила, що введення загальної для всіх країн мінімальної ставки корпоративного податку дозволить «компенсувати будь-які несприятливі наслідки», які можуть бути у пропозиції підвищити податок на прибуток корпорацій у США.

В ході виступу пані Йеллен також повідомила, що багато країн відстають за темпами вакцинації населення від коронавіруса, а також випробували на собі важкі економічні наслідки пандемії.

«Результатом пандемії COVID-19  стане більш глибока і тривала криза із зростанням боргів, більш вкоріненою бідністю і зростаючою нерівністю», – вважає міністр фінансів США.

Нагадаємо, перший, затверджений в березні, план підтримки американської економіки США обсягом $ 1,9 трлн був спрямований на боротьбу з наслідками пандемії. Тепер же Білий дім США хоче направити $ 2 трлн на оновлення інфраструктури. Фінансувати масштабне будівництво пропонується за рахунок підвищення податку на прибуток корпорацій. Експерти очікують, що ця пропозиція ускладнить затвердження плану Конгресом.