Україна отримала від США десятки мільйонів доларів на знищення озброєнь

США з 2004 по 2020 роки виділили Україні 68,114 млн на знищення запасів застарілої зброї та очищення зон бойових дій від боєприпасів.

Такі дані представлені в щорічній доповіді Держдепартаменту про участь Сполучених Штатів у знищенні звичайних озброєнь.

Більшість озброєнь з арсеналу, що залишився в Україні після розпаду СРСР, застаріли, є зайвими, потенційно нестабільними і непридатними до використання, відзначається в документі. Вони несуть загрозу на національному, регіональному та глобальному рівнях. Крім того, велика кількість мін та боєприпасів у лінії розмежування на сході України становить небезпеку для тисяч українців, що живуть в зоні конфлікту.

Доповідь стосується і ряду інших пострадянських країн. Так, Грузія з 1998 по 2020 роки отримала від США 40,845 млн на розмінування та знищення застарілих озброєнь. Ініціатори документа також вказують на старе радянське озброєння і велику кількість боєприпасів з часів конфліктів.

Таджикистан в 2005 – 2020 роках отримав від Сполучених Штатів на аналогічні цілі 29,172 млн, йдеться в доповіді. Його автори підкреслюють недостатній захист кордону з Афганістаном в поєднанні зі слабкою охороною озброєнь. А Киргизстану в 2009 – 2020 роках було виділено 3,292 млн доларів. У доповіді особливо виділена небезпечна близькість складів боєприпасів і озброєнь до населених районів.

З 1993 року США виділили понад 4 млрд доларів більше ніж 100 країнам на зниження загрози, яка походить від звичайних озброєнь і вибухонебезпечних предметів, підкреслює Держдепартамент.