Україна запропонувала Молдові створити робочу групу для з’ясування місця перебування судді Чауса

Українська сторона пропонує Молдові для встановлення місця перебування колишнього українського судді Миколи Чауса, який чотири роки тому незаконно потрапив на територію цієї країни, де попросив політичного притулку, а нині зник за дивних обставин, створити спільну робочу групу.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України в середу, про це йшлося під час телефонної розмови глави українського зовнішньополітичного відомства Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ауреліу Чокоєм.

За словами глави МЗС України, вітчизняні правоохоронці очікували, що після позитивного для України завершення судового розгляду скарги Миколи Чауса на відмову надати йому притулок, він буде екстрадований в рамках міжнародної правової допомоги на підставі європейських конвенцій та двосторонніх договорів про видачу правопорушників і про взаємну допомогу у кримінальних справах. При цьому Кулеба зазначив, що Україна до нинішньої ситуації з колишнім суддею не причетна.

“Українська сторона переконана, що ситуацію намагаються використати на свою користь сили, які не просто не зацікавлені у подальшому поглибленні українсько-молдовського співробітництва, а й ставлять за мету зірвати позитивний для обох країн розвиток відносин, зміцнення європейських перспектив України і Молдови”, – йдеться в повідомленні.

Міністри також обговорили загострення на тимчасово окупованих територіях України і нарощування військ РФ навколо кордонів нашої держави. Чокой запевнив у незмінній підтримці Молдовою суверенітету і територіальної цілісності України, повідомили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, президент Молдови Майя Санду в понеділок обурилася викраденням у Кишиневі невідомими скандально відомого судді з України Миколи Чауса. Міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку і затримання причетних до викрадення українського судді.

Низка молдавських ЗМІ пишуть, що викраденого суддю Чауса відвезли в Румунію.

Чаус – колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. З 2016 року українські правоохоронні органи затримали його на хабарі в $150 тис. за винесення вироку в інтересах підсудних. Він сховав хабар у скляні банки, які закопав у своєму городі. 6 вересня Верховна Рада дала згоду на арешт судді і притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак, скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний покинув територію України. Він прилетів у Молдову на приватному літаку з зазначенням службам київського аеропорту не доглядати борт.

Чаус приїхав до Молдови нелегально, а в кінці 2016 здався молдовській владі. Він жив у Кишиневі, регулярно ходив до сауни, пересувався містом на автомобілі “Mercedes” чорного кольору з номером 222, відвідував Свято-Георгіївську церкву в центрі міста. Молдавські журналісти навіть зняли на відео, як Микола Чаус з охороною прогулювався Кишиневом.

Тодішній президент Молдови Ігор Додон відмовив йому в наданні політичного притулку. Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд продовжувався більше двох років, проте Вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт.

Чауса оголосили в національний та міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.