Ракета SpaceX стартувала на орбіту з новою групою з 60 інтернет-супутників Starlink

Важка ракета-носій Falcon 9 у середу стартувала на орбіту з черговою партією з 60 міні-супутників для поповнення орбітального угрупування глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск був здійснений з 40-го стартового комплексу Космічного центру імені Кеннеді (штат Флорида) о 12:34 за часом Східного узбережжя США.

Це вже 24-те виведення на орбіту групи інтернет-супутників починаючи з травня 2019 року в рамках проекту Starlink і дев’ятий запуск ракети-носія Falcon 9 у поточному році. Орбітальне угруповання SpaceX вже складається з 1383 космічних апаратів. Попередня партія з 60 супутників Starlink була запущена 24 березня.

Компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Приблизно за 1 годину 4 хвилини після запуску ракета повинна вивести всі супутники на орбіту.

Через 8 хвилин 39 секунд після старту перший багаторазовий ступінь ракети-носія SpaceX, який використовується для запусків вже всьоме, повинен буде здійснити керовану вертикальну посадку на автоматичну морську платформу Of Course I Still Love You, розташовану в Атлантиці у приблизно в 630 км від космодрому на мисі Канаверал.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна повинні виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення будуть спускатися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $6 млн при запусках своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів цього типу (а в подальшому – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій в реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.