Росія перекриває Керченську протоку

Російська Федерація оголосила, що до кінця жовтня 2021 року закриває частину акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та держсуден інших країн.

В МЗС України наголошують, що це рішення незаконне та вимагають негайно його скасувати.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України.

Керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко публікував сповіщення від Міноборони Росії про заборону мирного проходу військових кораблів та державних суден інших країн з 24 квітня по 31 жовтня. Водночас це рішення не стосується комерційних суден. Прохід перекривають нібито для проведення військових навчань.

В МЗС рішення Росії назвали черговою спробою порушення міжнародного права та узурпації права України як прибережної держави. Кажуть, саме Україна має право регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.

Окрім того, відповідно до Конвенції ООН з морського права, Росія не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

«… Росія пішла на посилення ескалації в морі. Вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також, попри відсутність правових підстав, вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України», ㅡ кажуть в МЗС.

Українська сторона вимагає від Росії негайно скасувати рішення, а також закликала міжнародних партнерів посилити тиск на росіян.