Російська IT-компанія, що опинилася під санкціями, пов’язана з Microsoft і IBM

У списку санкцій Міністерства фінансів США опинилась технологічна компанія Positive Technologies, яка обслуговує понад 2000 клієнтів в 30 країнах.

У четвер Міністерство фінансів США наклало санкції на шість російських технологічних компаній за підтримку кремлівських спецслужб при здійсненні «небезпечних і руйнівних кібератак».

Втім, тільки одна з компаній, що опинилися в списку санкцій, вирізняється з-поміж інших своєю міжнародною присутністю і партнерськими відносинами з такими технологічними гігантами, як Microsoft і IBM, з’ясували журналісти агентства «Ассошіейтед Прес».

Компанія Positive Technologies обслуговує понад 2000 клієнтів в 30 країнах, включаючи великі європейські банки Societe Generale і ING, а також південнокорейські компанії Samsung і SK Telecom і британський телекомунікаційний холдинг BT.

У числі клієнтів Positive Technologies також є Федеральна служба безпеки (ФСБ) – спецслужба, яка прийшла на зміну радянському КДБ, що займається тепер, за даними Мінфіну США, проведенням кібератак з використанням програм-вимагачів і фішингових технологій. Влада Сполучених Штатів заявили, що великі конгреси, що проводяться компанією Positive Technologies, «використовуються в якості заходів з вербування» агентів для ФСБ і Головного управління Генерального штабу ЗС Росії, відомого також під абревіатурою ГРУ.

Саме ГРУ звинувачують в проведенні операції по злому і витоку інформації з сервера Національного комітету Демократичної партії США, що, на думку демократів, вплинуло на результат виборів 2016 року на користь Дональда Трампа. Агенти ГРУ також провели саму руйнівну кібератаку у світовій історії, запустивши в 2017 році комп’ютерний вірус NotPetya, завдавши збитків по всьому світу на суму понад 10 мільярдів доларів.

Спеціалізація Positive Tech – виявлення вразливостей в популярному програмному забезпеченні, наприклад, в операційній системі Microsoft Windows. Світові спецслужби регулярно користуються послугами таких компаній, пропонуючи їм не розкривати публічно виявлені вразливості і отримуючи від них дані для злому мереж супротивників.

США не звинувачували Positive Technologies в подібній поведінці, а Міністерство фінансів відмовилося відповідати на питання журналістів про діяльність компанії. Представник Microsoft також не став обговорювати ділові відносини компанії з Positive Tech. На веб-сайті Microsoft ця компанія названа в числі більш ніж 80 постачальників програмного забезпечення для виявлення вразливостей в IT-системах.

IBM також називає Positive Technologies своїм партнером в області безпеки. Представник компанії, а також представники американських технологічних компаній HP і VMware, які також є партнерами Positive Technologies, не відповіли на прохання «Ассошіейтед Прес» прокоментувати ситуацію.