Екс-президент Естонії вимагає закрити росіянам в’їзд до Євросоюзу

Естонський політик Тоомас Хендрік Ільвес, який займав президентську посаду в 2006-2016 роках, завив про необхідність заборони на в’їзд в ЄС для всіх громадян РФ незалежно від цілей поїздки.

“До анексії Криму ці люди зарозуміло вимагали безвізового режиму, – заявив політик в соцмережі. – На кону безпека Європи. Досить”.

Він додав, що слід анулювати всі раніше видані візи і виключення зробити тільки для екстрених випадків, пов’язаних з відвідуванням близьких родичів.

За словами Ільвеса, такі заходи вдарять по простих росіянах, але це неминуче, враховуючи, “як Росія поводиться”. Як приклади “поганої поведінки” він навів такі: РФ “збиває пасажирські літаки”, “отруює людей”, “окуповує країни”. Тому вона по праву повинна стати ізгоєм, сказав Ільвес.

Раніше влада Чехії оголосили про висилку 18 російських дипломатів, звинувативши їх в зв’язку зі спецслужбами, а останні – в організації вибуху у Врбетіце в 2014 році. Виконавцями, як пишуть місцеві ЗМІ, Прага вважає росіян Петрова і Бошірова, яких раніше Лондон називав “отруювачами” Сергія Скрипаля.