У ПАРЄ закликали російську владу звільнити Олексія Навального

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала російську владу виконати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) і негайно звільнити “російського опозиційного політика і борця з корупцією” Олексія Навального.

Про це йдеться в резолюції “Арешт і утримання під вартою Олексія Навального в січні 2021 року”, ухваленій у четвер, 22 квітня, в Страсбурзі під час термінових дебатів на сесії ПАРЄ. Документ підтримали 105 депутатів, 26 висловилися проти, пише DW.

Автором доповіді і резолюції став член юридичного комітету ПАРЄ, французький депутат від групи лібералів Жак Мер, який є доповідачем асамблеї у справі Навального. У документі ПАРЄ закликає російську влада “повною мірою імплементувати рішення ЄСПЛ у справі Навального”. Серед них – рішення суду, ухвалене у лютому цього року згідно зі статтею регламенту про тимчасові заходи, яке закликало російську владу звільнити Навального у зв’язку з існуванням ризику для його життя і здоров’я.

Тим часом, “в очікуванні звільнення”, російська влада повинна надати політику всю необхідну медичну допомогу, а також можливість особистому лікарю Навального оглянути його та “гарантувати його права відповідно до Європейської конвенції з прав людини”.

Асамблея також закликала комітет ПАРЄ з питань запобігання катуванням та нелюдському чи принизливому поводженню або покаранню здійснити моніторинговий візит в колонію, де утримується політик.

У 2017 році ЄСПЛ визнав вирок російського суду Навальному у справі компанії “Ів Роше” необґрунтованим, і таким, що порушує  право опозиціонера на чесний судовий процес. А в 2019 році назвав політично мотивованим утримання Навального під домашнім арештом. Після повернення Навального у січні цього року в Москву з Німеччини, де він перебував на лікуванні після отруєння нервово-паралітичною речовиною групи “Новачок”, політик був затриманий.

Згодом російський суд вирішив замінити умовний термін Навальному у справі “Ів Роше” на реальний, засудивши його до трьох років колонії загального режиму. В лютому цього року ЄСПЛ, застосувавши правило про тимчасові заходи, закликав російську владу звільнити Навального, взявши до уваги ступінь ризику для його життя і здоров’я. Російська сторона відмовилася виконувати цю вимогу, назвавши її грубим втручанням в діяльність судової влади суверенної держави.