Сенат прийняв законопроект про боротьбу зі злочинами на грунті ненависті

Сенат прийняв законопроект про боротьбу зі злочинами на грунті ненависті, покликаний вирішити проблему різкого збільшення числа нападів на американців азіатського походження в умовах пандемії Covid-19.

Ініціатива передбачає створення в Міністерстві юстиції особливої ​​посади, присвяченій цій проблемі, і поліпшення звітності про злочини на грунті ненависті в штатах і на місцевому рівні.

Пропозицію підтримали 94 сенатори, і лише один – республіканець Джош Хоулі – проголосував проти.

Ухвалення законопроекту стало «чітким сигналом солідарності, який продемонстрував, що Сенат не буде закривати очі на хвилю антіазіатского насильства в країні», – заявила автор законопроекту сенатор Мейзі Хірон, що представляє штат Гаваї.

Теммі Дакворт – одна з двох сенаторів азіатського походження поряд з Хірон – розповіла, як її літню матір образили в продуктовому магазині через її походження.

«Цей законопроект дозволить мені піти додому до мами і сказати, що ми щось зробили», – заявила вона.

Ухвалення законопроекту знаменує собою момент двопартійної солідарності з питання, який викликав серйозну стурбованість в суспільстві. Республіканці в Сенаті спочатку висловлювали сумніви в необхідності прийняття закону, але в результаті сторони узгодили ряд поправок.

Хірон і сенатор Сьюзен Коллінз зі штату Мен зуміли прийти до компромісу щодо формулювань законопроекту.

Правозахисники привітали ухвалення законопроекту.

Коаліція правозахисних організацій «Національна рада американців Азіатсько-Тихоокеанського регіону» заявила, що законопроект передбачає «важливі кроки на шляху до давно назрілих поліпшень в тому, як уряд реагує на злочини на грунті ненависті».

Лідер сенатської більшості Чак Шумер назвав голосування доказом того, що Сенат «може працювати над вирішенням важливих питань».

Згідно з недавнім опитуванням дослідницького центру Pew Research Center, близько третини дорослих американців азіатського походження побоюються нападів. Це більше, ніж серед інших етнічних груп. 81 відсоток дорослих американців азіатського походження відзначили зростання насильства в їх відношенні, тоді як серед усіх дорослих американців таку відповідь дали трохи більше половини респондентів.

Тепер законопроект буде направлений на розгляд до Палати представників.