ПРООН запускає пілотний проект для розширення економічних можливостей жінок

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні спільно з Міжнародною організацією праці (МОП) представили новий спільний пілотний проект “Розширення економічних можливостей жінок як відповідь на кризу COVID-19 в Україні”, повідомляє відділ комунікації ПРООН в Україні.

Зазначено, що проект покликаний сприяти сталому відновленню рівня життя населення України, яке зазнало негативних наслідків пандемії COVID-19, зокрема через розширення економічних можливостей жінок шляхом удосконалення відповідних інституційних механізмів та створення умов для покращення матеріального становища жінок. Проект впроваджуватиметься у двох цільових регіонах – Рівненській та Сумський областях.

Відкриваючи презентацію спільного пілотного проекту, постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева зазначила, що він націлений на усунення прогалин, які виявила пандемія, а також на підтримку вразливих груп.

“Сприяння розширенню економічних можливостей жінок – це надзвичайно важливий крок, що наближає нас до гендерної рівності. Я переконана, що цей проект стане початком чудового партнерства, сприяючи рівним економічним можливостям та підтримці економічної стійкості жінок – попри складні виклики, які спровокувала нинішня криза”, – зазначила Герчева, пише Інтерфакс.

У свою чергу директор Бюро МОП у країнах Центральної та Східної Європи Маркус Пілгрім заявив, що доступ до ринку праці є ключовим питанням в Україні, адже 36% жінок віком від 15 до 64 років непрацевлаштовані.

“Пандемія загострила наявні проблеми у сфері працевлаштування в Україні. У період кризи підприємництво є важливою та подекуди єдиною можливістю для жінок вирватися з бідності, а також може сприяти загальному поліпшенню ситуації на ринку праці в таких сферах, як гідне працевлаштування, забезпечення гендерної рівності та економічне розширення можливостей жінок”, – наголосив Пілгрім.

Зазначено, що цей проект стосується передусім просування цінностей гендерної рівності та розширення можливостей жінок на всіх рівнях – національному, регіональному та місцевому.

Він передбачає заходи за чотирма напрямами і кілька додаткових заходів, які охоплюють цю тему на макро-, мезо- та мікрорівнях. Окрім запланованих заходів із просування діалогу для забезпечення інклюзивної політики, чотири місцеві громади та два бізнес-об’єднання отримають допомогу для зміцнення бізнесу, якими керують жінки.

Очікується, що в рамках проекту 100 жінок у цільових областях зможуть пройти тренінги для поглиблення своїх підприємницьких навичок, зокрема використовуючи практики найбільших міжнародних програм із розвитку підприємництва.

Згодом 25 жінок-підприємниць зможуть отримати менторську підтримку для реалізації своїх бізнес-планів. Крім того, в пілотних регіонах було відібрано 25 мікро-, малих і середніх бізнесів, які пройдуть тренінги для опанування інструментів інтернет-торгівлі.