Вчені заявили про ефективність повідон-йоду для профілактики COVID-19

Використання антисептиків на основі повідон-йоду може знизити ризик зараження коронавірусом, говориться в доповіді вчених з Національної університетської лікарні Сінгапуру.

Згідно з висновком дослідження, хіміопрофілактика з використанням гідроксихлорохіну або спрею для горла на основі повідон-йоду ефективніше застосування вітаміну C в питанні зниження ризиків зараження коронавірусом серед молодих і здорових людей.

“У порівнянні з вітаміном C, значне зниження ризику зараження в абсолютному значенні спостерігалося у випадку з гідроксихлорохіном для прийому всередину і спреєм для горла на основі повідон-йоду”, – йдеться в доповіді.

Як повідомило сінгапурське видання Straits Times, доцент Реймонд Сіт, який очолював дослідження, заявив, що використання цих препаратів може знизити ризик поширення COVID-19 в районах, де масова вакцинація ще не почалася. Тим не менш, він висловив думку, що носіння масок і дотримання соціальної дистанції є у зв’язку з відсутністю масової вакцинації єдиними заходами для запобігання поширенню інфекції, ефективність яких доведена.

Доповідь була опублікована за підсумками дослідження препаратів, які можуть використовуватися для боротьби з поширенням коронавірусної інфекції. У дослідженні взяли участь понад 3 тисячі чоловіків, середній вік яких становить 33 роки. На момент початку дослідження жоден з них не був хворий COVID-19.