Верховна Рада прийняла законопроект про заочне засудження

ВР схвалили в другому читанні законопроект №2164 щодо процедури заочного арешту для розгляду в судах “справ Майдану”.

За відповідний законопроект проголосували 258 депутатів.

Цей документ пропонує внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та визначити, що для оголошення в розшук є підстави, “коли місце перебування підозрюваного невідоме, і коли підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за умови його належного повідомлення про такий виклик, і існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав і або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України”.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова закликала підтримати цей законопроект. “Справи Майдану” – справа честі для Офісу генпрокурора… Торік ми значно активізували слідство в цих провадженнях. За процесуального керівництва прокурорів повідомлено про підозру 42 особам – це втричі більше, ніж у 2019 році. Серед них 24 працівники органів внутрішніх справ, троє прокурорів, п’ять суддів, десять цивільних осіб”, – повідомила вона.

Крім того, за її словами, заплановані заочні судові процеси стосовно колишнього керівництва країни за події 18-20 лютого 2014 року, а також стосовно “тітушків”, які на замовлення колишнього керівництва міністерства внутрішніх справ України викрадали і катували учасників акцій протесту.