Росія заборонила в’їзд спікеру Європарламенту і ще 7 представників ЄС

Росія оголосила про відповідні санкції щодо представників Євросоюзу. До чорного списку потрапив, зокрема, спікер Європарламенту Давид Марія Сассолі. Також там виявився глава прокуратури Берліна Йорг Раупах.

Крім того, до переліку потрапили глава Національної ради Латвії по електронним ЗМІ Іварс Аболіньш, директор Центру державної мови Латвії Маріс Балтіньш, глава Мовного департаменту Естонії Ільмар Томуск. А ще там виявилися член французької делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Жак Мер, глава Лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки Дослідницького інституту тотальної оборони Швеції Оса Скотт і заступник глави Європейської комісії з питань цінностей і транспарентності Віра Юрова.

Як повідомляється на сайті МЗС Росії, це відповідь Москви на санкції ЄС щодо шістьох росіян. Там нагадали, що в березні 2021 року ці фірми були піддані “неправомірним ЄСівським обмеженням”.

У МЗС впевнені, що подібні дії Євросоюзу говорять про те, що там хочуть “за всяку ціну стримати розвиток нашої країни” і “нав’язати свою однобоку концепцію” світопорядку, засновану на правилах”, яка підриває міжнародне право. Також МЗС наголошує, що це робиться з відома США, “котрі не приховують зацікавленості в повторному перетворенні Європи на арену гострої геополітичної конфронтації”.