У США опублікували стенограму бесіди Джуліані і Єрмака в 2019 році

У США журналісти опублікували стенограму розмови адвоката експрезидента Трампа Рудольфа Джуліані, який став фігурантом розслідування ФБР США, і Андрія Єрмака, нинішнього глави офісу президента України.

Сама розмова між ними відбулася 22 липня 2019 року, тоді Єрмак обіймав посаду помічника президента.

Запис розмови опублікувало видання BuzzFeed News.

Всі подробиці майже сорокахвилинної розмови Єрмака і Джуліані майже завжди зберігалися в таємниці, просочуючись в ЗМІ тільки окремими шматочками. У виданні нагадали – Трамп свого часу просив Зеленського реанімувати справу Хантера Байдена, сина нинішнього президента США Джозефа Байдена. А Джуліані та Єрмак розмовляли за три дні до розмови Трампа і Зеленського.

Згідно зі стенограмою, під час розмови Джуліані вимагав від Єрмака вплинути на Зеленського, щоб той просунув вперед розслідування по Хантеру Байдену. Також адвокат Трампа посилався на розслідування Хантера Байдена і необґрунтовані твердження про втручання України в президентські вибори в США 2016 року, які, як він сподівався, буде проводити новий генпрокурор, призначений Зеленським.

«Мені не цікаво, щоб хтось не говорив правду або перебільшував. Все, що нам потрібно від президента, це слова «Я поставлю чесного прокурора, він буде розслідувати та відкопає докази, які існують зараз»… А потім справу з Байденом потрібно закінчити… Якби (президент Зеленський – ред.) міг зробити своєчасну заяву… яке дуже добре допомогло б. І я думаю, що це дозволить мені… зробити можливим, поговорити з президентом (Трампом – ред.), щоб побачити, що я можу зробити, щоб переконатися, що будь-які непорозуміння залишаються позаду. І, можливо, або навіть я впевнений, що це могло б бути добре для набагато кращих відносин, якби ми дійсно знайшли спільну мову», – говорить Джуліані, згідно з записом стенограми.

Журналісти отримали стенограму з України. Редакції її передав Ігор Новіков, що у 2019 році був радником президента України Володимира Зеленського. Вона складена українською стороною, при цьому українські та американські джерела видання, знайомі зі словами Джуліані, на умовах анонімності підтвердили справжність тексту. А ось коментар самого Джуліані отримати не вдалося.

Єрмак заявив, що Зеленський погодиться на співпрацю з Джуліані.

“Я впевнений, що Зеленський скаже це, так”.

7-ма сторінка стенограми, цитата Єрмака

Нагадаємо, 28 квітня у квартирі колишнього мера Нью-Йорка та адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані був проведений обшук, в рамках кримінального розслідування його дій в Україні. Слідчі вилучили належні Джуліані електронні пристрої.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Федеральні слідчі, які ведуть справу Рудольфа Джуліані, шукають інформацію, що стосується експосолки США в Україні Марі Йованович, котру 2019 року відсторонили від посади за наказом колишнього президента Дональда Трампа.