Маас назвав зустріч G7 першим шансом на поглиблення діалогу після зміни влади в США

Зустріч глав МЗС країн Групи семи (G7), яка починається в понеділок в Лондоні, надасть учасникам перший шанс на поглиблення діалогу після зміни влади в США.

Таку думку висловив глава МЗС ФРН Хайко Маас перед відльотом до Лондона.

“G7 знову ожила. Це наша перша зустріч в даному форматі через три роки – не тільки як глав МЗС, але і як спільноти цінностей”, – заявив Маас журналістам. “Настав самий час, адже за ці три роки світ не зупинився на місці, а ті, хто хоче перетворити світ у відповідності з абсолютно іншими цінностями, не чекали нас”, – вважає міністр.

Маас підкреслив, що “скрізь у світі авторитарні держави намагаються зіштовхнути один з одним” західні країни, що “порушення правил стають нормальністю, будь то в районі Індійського і Тихого океанів, в Латинській Америці або в Східній Європі”. У зв’язку з цим він закликав групу семи до згуртованості у справі захисту “цінностей демократії, принципів правової держави, прав людини і заснованого на правилах світопорядку”. Глава МЗС ФРН також застеріг від “цинічної вакцинної дипломатії” в умовах пандемії коронавірусу і заявив, що “сімка” на 77% фінансує проведення прищепної кампанії в бідних країнах. За його словами, G7 прагне до “світової торгівлі, заснованої на справедливих і прозорих правилах для всіх, замість кабальних кредитів”.

“За ці цінності у світі виступає набагато більше сторін, ніж сім близьких за духом країн”, – переконаний Маас. “Тому добре, що ми розширили коло учасників зустрічі в Лондоні і що на ній присутні, перш за все, важливі партнери з регіону Індійського і Тихого океанів”, – вважає він.

“Лондон є першою можливістю для поглибленого стратегічного обміну думками після вступу на посаду Адміністрації президента США Джо Байдена. Ми хочемо використовувати цей шанс”, – сказав німецький міністр.