Американський суд розгляне перший в історії позов слонихи проти зоопарку

Апеляційний суд Нью-Йорка прийняв і розгляне позов від слонихи на прізвисько Хеппі про законність її утримання в зоопарку, повідомляється на сайті Фонду Nonhuman rights Project, який подав позов.

“Це перший випадок в історії, коли вищий англомовний суд розглядатиме позов, поданий не від імені людини”, – йдеться в заяві.

Історія з судовим розглядом почалася в 2018 році. Тоді зоозахисники з фонду подали петицію з метою визнати за слонихою Хеппі фундаментальне право на фізичну свободу і переїзд із зоопарку Бронкса в заповідник слонів. Хеппі, яка більше 40 років живе в зоопарку, стала першим у світі слоном, чия законність перебування в зоопарку обговорювалася в суді. Однак суд першої інстанції відхилив того разу клопотання слона. Тепер його розглядатиме Апеляційний суд.

Слониха Хеппі була привезена в США в 1977 році. Спочатку Хеппі жила у вольєрі з іншими особинами. Деякі з них померли, інших довелося відселити від неї через приватні конфлікти. Вже протягом 10 років слониха живе одна, “не маючи можливості по-справжньому взаємодіяти” з іншими слонами.

“Розпочавши боротьбу за права не-людини вісім років тому в Нью-Йорку, ми сподіваємося, що Апеляційний суд визнає надзвичайну суспільну важливість справи Хеппі. Ми сподіваємося, що незабаром вона стане першим слоном і нелюдською істотою в США, чиє право на фізичну свободу буде визнано в судовому порядку”, – йдеться в заяві.

Представники фонду також створили онлайн-петицію з вимогою відпустити слониху в заповідник. Вже понад 1,5 мільйона людей її підтримали.